Posts

Showing posts from 2016

The Involuntary Loner

I don't choose this aloneness. 
I hang out. I texted my friends and my colleagues for dinner.  For a humble company. 
Most of the time, people are not always available for you. 
So I went for movies, 
Eat dinner, 
Take a jog, 
Read, 
Hike, 
and also live, 
Alone. All by myself.  
I don't choose this aloneness, 
but that's how my path always chose to be. 


The Unwilling Loner

Have you ever?

Have you ever? 
Tears rolled down your cheek,  When midnight sneak,  You cried yourself to sleep. 
Have you ever?
Cried in the shower,  During the wee hour,  Feeling lack of power. 
Have you ever? 
Wakes up alone,  Feels lonely and chill to the bone, Stuck in a strange zone. 
Have you ever? 
Stop at the junction,  Your brain stop function,  Your heart chasten. 
Have you ever? 
Think of me,  As much as I think of you?  

Penerbangan Lewat

Aku terima satu pesanan ringkas. Pesanan ringkas yang menyatakan penerbangan aku diawalkan selama 2 jam dari jadual asal. Aku akur.

Aku pun tiba di Lapangan Terbang Kuching, Lebih kurang jam 8 pagi. Flight aku patutnya jam 10.25 pagi. Aku selesai daftar masuk bagasi. Aku masuk menunggu di balai berlepas pintu 6. Aku jeling kat luar, tak nampak lagi bayangan pesawatnya. Jam aku menunjukkan jam 10 dah. 
Delay lagi ni. Bisik aku dalam hati. 
Akhirnya aku nampak pesawat tiba. Kami beratur masuk dalam flight. Tempat duduk aku 15A.  Mata aku mencari tempat duduk aku. Alih-alih aku nampak seorang mamat ni duduk kat tempat duduk aku. 
"Maaf encik. Encik duduk dekat tempat duduk saya." Aku menyapa
"Eh. Yeke. Tempat duduk saya betul ni" dia menjawab
"Boleh saya tengok boarding pass encik?
"15A!" kata dia sambil tunjukkan boarding pass. Mungkin dia dah sedikit menyampah aku banyak tanya. 
Tapi seat aku pun 15A. Aku pun panggil lah pramugari dalam tu untuk to…

A year ago

It's weird,  To sit,  Look far into the horizon,  Think about,  How different were things,  A year ago. 
I was torn,  Between, "Fighting For What You Want" and  "What Meant For You Will Be Yours". 
I was torn,  Between,  "Don't go back to what had hurt you" and  "Don't easily give up". 
It was a fight,  Neither you and I,  Can win.  For I have long lose it,  Even before it begins. 
It was a fight,  In a broad day light, Now that you are out of my sight,  With all my might,  I pray we will be alright.

Strong

I ended my life story with a deep sigh.

He look at me, accepting and started his words of comfort.
"You know what?" 
"What?" 
"You have a big heart." 
I burst a tiny shy laugh. Trying to deny his statement. 
"Yeah. True. And you are such are strong person too." 
"And why would you say that?" 
"You know what actually being strong is? Being strong is the ability to forgive a person although the person is not even sorry. Strong, is you." 

1/2 2016

Half year had passed.  I saw my facebook memories appeared on my timeline reminding me about my statuses from years ago to reflect how my half year had been. 
How yours had been? 
I was commonly busy with work. (Of course, what else had I been busy with?). Half a year I had been travelling all over the place. Visited 4 countries in 6 months was an achievement. Despite the busy work schedule I have no idea how I find time and money to insert my travel in between. There were also plenty of caves, waterfall, mountains and sea have been explored throughout all my hiking and camping trips. Running less this year but I managed to catch up with 2 marathons. I was busy shifting to my new place. Sesi kemas barang aku jumpa banyak baju dan jersey aku dapat dari event aku join. So I had been distributing all those t-shirt I got to the people in need. I donated my clothes, to clear my wardrobe. I help me feel at ease at better about myself. Plus I go and feed the stray cats and dogs, somehow thi…

Omong-omongan

Dulu sekitar tahun 90-an, ketika aku berumur bawah belasan tahun, aku tak sabar untuk berumur 20-an. Pada masa itu, aku beranggapan usia lingkungan 20-an adalah penuh bahagia, gelak ketawa dan kepingan duit mencukupi. Punyalah aku tak sabar. 
Ok. Sekarang aku sudah disini. Di jangkauan usia yang aku tak sabar untuk sampai suatu ketika dahulu. Rupanya imaginasi aku melebih-lebih. Tidak penuh bahagia, tidak penuh gelak ketawa, apatah lagi wang ringgit, memang tidak pernah mencukupi. 
Aku tiada itu semua. Yang aku ada adalah rambut aku yang kusut dan serabai, bilik aku masih lagi bersepah dan hidup aku serabut. Aku kerja tak habis-habis tapi punya duit tidak banyak. Tanggungjawab makin banyak, aku bebas buat apa sahaja tapi tidak punya masa. Tak macam yang aku bayangkan masa aku kecik-kecik dahulu. 
Kadang-kadang aku rasa hidup aku tidak lengkap dan serba tidak kena. Aku tak pasti apa boleh bagi aku rasa cukup. Aku beli banyak buku tapi aku membaca di satu sudut, rumah yang sunyi dan ser…

Siem Reap, Cambodia - Life on the water

I dozed off on my 30 minutes tuk-tuk ride from Siem Reap town to the Tonle Sap lake. Nick on the other hand was busy taking photos of the view throughout the journey. Once we arrived at the ticketing counter, we were told that the water level is very low now during this dry season, therefore large boat will not be able to reach the lake. We need to change into smaller boat to reach the lake.

First, we need to pay 15 USD for the boat ride. I already started to grumble for the pricy ticket. Nick looked at me with the thoughts to turn back to the town most likely, but in the end we decided to proceed as we already got there. We entered the big boat, only the two of us and 3 locals Cambodian, the guide, the boatmen and another lady at the back.

The guide started his story, explaining about the hard life of the people on the lake. He spoke in English very well, and he mentioned he learnt to speak in English from a foreign volunteers. Their livelihood is affected by the sudden changes of th…

You leave too soon

It was one gloomy afternoon when they broke the news to me. The news that you are gone. It was pretty common back then when you are rarely home due to your constant work, but that very evening was the devastating news you never get to return.

I was just a small girl, I had no feeling when they told me. Perhaps, at that time I don't understand what it's like losing someone so dear to me. What kind of response you expect from a 5 year old little girl? Should I cry? Should I be sad? Should I pretend as if I don't know anything? I was just numb, merely because of the sombre atmosphere at the house at that moment. My final memory was seeing your eyes shut, with your calm face in your eternal sleeping chamber right before they carried you out from the house. I initially refuse to see you but I was forced to pay my final respect, and I glad they did forced me because that image of you stick in my head until today.

You leave too soon, Mother.

There are so many things that had happ…

Bintang

Bintang memerlukan kegelapan,
Untuk bersinar. 
Kadang-kadang,  Bintang itu perlu jatuh,  Supaya bintang yang lain  Boleh bersinar. 
Agak tahi juga la, jadi bintang yang jatuh itu. 
Tahi bintang betul!

Penat?

Aku dah penat fikirkan perihal jodoh.  Aku juga penat jawab soalan  "Bila kau nak kahwin?
Aku dah penat.  Kalau ada, ada.  Kalau tiada, tidak apa. 
Entah Tuhan cabut nyawa dulu,  sebelum dipertemukan jodoh.  Buat penat fikir tapi mati dulu.  Baik aku sibuk beringat pasal Tuhan. 
Aku sibuk membahagiakan keluarga aku.  Aku sibuk membahagiakan kawan-kawan aku. 
Buat masa ini mereka pasti,  Wujud dan ada di sisi. 
Teman jatuh bangun.  Teman gelak ketawa.  Teman sengih sipu sipu malu.  Teman sedih pilu.  Teman yang buat aku lupa,  akan masalah aku. 
Berbahagialah kamu semua. 
xoxo,  Malden 

Hectic

Hi.

It had been a very fast moving beginning of the year. Aku rasa macam tak sempat bernafas tapi bila tengok balik banyak gila benda aku buat dalam masa yang singkat ini.

Which was good.

Aku suka hectic begini supaya aku tak sempat nak rasa bosan dan sunyi.

Anyway, aku lately banyak rujuk blog orang berjalan-jalan. Your blogposts and sharing had helped me a lot. Therefore, I was thinking to return the favour, to share my travel experiences to benefit the people out there, if there is any still willing to read my posts.

However, due to change of lifestyle, I rarely have the time to write anymore.

I'll find time. Will be back.

xoxo,

Malden

Jika aku tidak berkahwin.

Aku pandang tepat ke arah mata dia. Mata yang membesarkan aku sejak dari kecil lagi. Terasa sempit ruang pernafasan aku melafazkan soalan itu tadi. Kelihatan dari raut wajahnya sedikit terkesan dek soalan aku. Sedikit berkaca mata dia.
Bagaimana jika aku tidak akan berkahwin seumur hidup?” 
Soalan itu yang aku ajukan tadi. Aku dapat rasa suara aku pecah tatkala soalan itu keluar dari mulut aku.
Dia membuka mulut untuk memulakan bicara. Aku rasakan saat untuk dia mulakan bicara itu sangatlah lama.
Tenang dia berkata,
“My dear, kamu tidak perlu risau. Mungkin ini tertulis untuk kisah hidup kamu. Perancangan Tuhan.” 
Aku menelan air liur, tunduk. Dia teruskan bicara.
“Saya terima apa jua perjalanan hidup kamu. Perancangan Tuhan, itulah yang terbaik. Berdoalah dan bersyukur. Tidak berkahwin tidak bermakna kamu tidak menjalani kehidupan ini dengan baik. Kamu mungkin lebih baik dari semua orang. You are closer to God, more Jesus like, than the rest of us. “
Aku sentap.
Iman rasa nipis. Jiwa…

Kahwin

Ada berita baik. Dari kawan-kawan aku dari group watsaap kami. Punya lah aku sangat sibuk, bila tengok phone ada berpuluh-puluh mesej. 
The good news are, they're getting hitched! Happy for the girls. This also means I have to travel often back to my hometown. Luckily their weddings are 3 months apart from each other so I can travel and plan my expenses accordingly.
Diorang buat lawak separa kejam juga la bila bertanya  "So, kat kad jemputan nak tulis macam mana ni? Mel sahaja, or Mel and partner? Ko dah ada orang baru tak?" diiringi icon senyum sinis. 
Sejujurnya, kelakar juga lawak diorang ini. 
Pastu aku reply, letak je "Mel & partner" Be optimistic. hahaha 
Who knows, by the time the day comes, I will come with a new partner by my side. 
Nevertheless, with or without a partner, I will still be coming to your weddings, you silly beautiful people! Congratulations and I pray for abundance blessings upon your marriages. 
xoxo, 
Malden

Hobi

Petang hujung minggu. Aku cuba untuk tune kan bunyi gitar. Satu demi satu tali gitar aku petik untuk dapatkan bunyi merdunya kembali. Ada 6 tali. Dari tali yang berdiameter paling kecil ke yang paling besar, satu per satu aku petik teliti. Langsung aku nyanyi lagu baru, ditemani hujan renyai-renyai di luar. Nostalgic gila suasana begini bila tiba petang.
Sambil aku nyanyi, aku teringat perbualan aku dengan seorang mamat yang menegur aku makan seorang, tengah hari tadi. Dia tanya aku ada hobi ke tak?
Aku jawab “Mengumpul stamps”
Die gelak ingat aku main-main sambil jawab. “Bagus hobi awak, dah takde dah orang kumpul setem zaman sekarang ni”
Aku masa itu dah tahu dah mamat tu mesti salah paham. Jadi aku cuba perbetulkan. “Tak, awak, maksud saya, kumpul stamps kat passport. Ala cop imigresen tu. Nak tengok banyak-banyak dalam buku merah saya”
Baru mamat tu paham yang hobi aku jalan-jalan.
Jalan-jalan. Ahh teringat pula dekat komen-komen sumbang bila aku upload gambar di laman sosi…

Jangan Lupa

Aku kembali ke bumi Malaya, tempat aku mengisi periuk nasi aku selepas 15 hari bercuti untuk meluangkan masa dengan keluarga aku dan sahabat yang berada sejauh 3085km dari tempat aku mencari nafkah. Aku kembali ke bumi asing ini. Eh, kejap. Takde lah asing sangat dah pun. Dah dekat 5 tahun aku duduk sini, dah macam-macam tempat aku jelajah. Asing apa benda nya lagi. 
Aku ada satu kelemahan besar. Setiap kali aku nak melangkah tinggal kan rumah tu, sebak bagai nak mati. Memang aku nangis. Aku konon bajet kool pakai cermin mata gelap tu sebab aku bajet nak cover mata aku berkaca-kaca. Memang langkah longlai keluar dari pintu rumah. Kalau dah sampai airport, aku spend masa sekejap dalam tandas sebab nak habiskan sebak kat dada dan nangis dulu. Serius, tak pernah gagal buat aku menangis walaupun aku dah banyak kali tinggalkan rumah. Kawan aku pernah cakap, aku patut buat macam biasa. Macam aku nak keluar rumah pergi pasar beli sayur je, aku akan balik juga, Aku dah cuba, tak jadi pun. Ak…

Paket Kasih

Masa aku tengah menganalisa tahun 2015 aku, memang ada baik buruk, turun naik kisah dia. Aku masa tu ingat nak tulis kisah suka duka aku, tapi macam kurang bergaya. Topik tu biasa sangat. Lepas tu sekilas lalu lalang pulak beberapa kisah yang memalukan dalam hidup aku sekitar 2015.
Aku pernah menonton satu teater musikal yang kelakar gila ditayangkan di Kolumpo. Pada masa yang sama, penaja teater itu sedang mengadakan kempen kesederan tentang HIV dan AIDS. Seiring dengan itu, teater tersebut turut ditaja oleh sebuah syarikat kondom tempatan. Maka, sebelum masuk ke dalam dewan teater, semua pengujung teater diberi 5 bungkusan kondom sebagai door gift. Secara jujurnya, aku tak pernah pegang kondom. Masa tu, aku teruja dan dikuasai kuasa ingin tahu yang tinggi. Paket kondom itu agak unik, warna bungkusan ia menarik bak bungkusan gula-gula Lepas aku belek-belek paket kondom itu, aku masukkan dalam poket kecil beg tangan aku dan lupa tentang kondom dalam beg. Aku terus menonton teater da…

Pura-pura

Berpura-pura suka,
Padahal hati sedang luka,
Berpura-pura suka,
Apakah gerangan, hatimu duka?

Berpura-pura happy,
Tapi hati ini sepi,
Berpura-pura happy,
Luka lara semua tu, letaklah tepi.

Berpura-pura ceria,
Tapi hati ini kurang ria,
Berpura-pura ceria,
Kita mula cerita baru, iya?

Thank you twenty fifteen

Hi.
Happy new year. It is the time most people would reminiscing their best and worst moments of last year dan tanam niat baru. Aku juga bukan berkecuali. Walaupun aku dah timbang baik buruk tahun aku sebelum tiba hari ini. Aku dah review tahun aku, aku akan simpul kan tahun aku masih tahun yang baik. Banyak benda baru aku buat. List aku dah cross juga banyak. The year had thought me so much from facing my stumbling career, convincing my family I need time to return, leaving a toxic relationship and fill up my days with tonnes of activities.
Despite all the ups and downs, I remain strong. The year had thought me never to let myself be the same level as those who treat me undeservingly bad. Remain calm and humble, and walk away from the negativity. If they choose to stay in the whirl of misery, it is still their choice and their choice is very much respected. Mostly importantly, do not leave God behind. Thank you Lord for calling me back.
Anyway, I had browse through my 2015 and my …