Posts

Showing posts from 2015

Trying to be Santa-ish

Image
Hey people. I hope it is not too late to wish Merry Christmas. As Advent season approaching in early December I decided this year to write gratitude posts to the people of my life everyday till Christmas day. I always have this thought to tell them how grateful am I about them, it is just I have not really do it. I am glad I did  it this time around.
Everyday I woke up, I said my morning prayer and I started to think of what to write about the people I want to write about. It was a good process, to recall what they had done for me. Some memories made me burst out laughters, some made me shed tears.
For every Gratitude posts I posted on my facebook, I am sorry if I made my readers cried. I did not mean to make you all sad, but I was truly written from the heart. Anyway, I do cried in the process of writing it too. haha. Thanks to the constructive comments, I am touched.
Anyway, this year I had bought gifts for all my family members and some friends. Perhaps the gifts were just somethi…

Semalam

"Tell me, darling. What do you want for your birthday?" he asked

"A life time of adventure please, my love" I answered. In my head.

What actually come out from my mouth was this.

"Sayang, I tak nak apa-apa pun. I just nak you tak lupa wish Happy Birthday kat I masa hari jadi I nanti. " 

"Ok sayang. I takkan lupa punya. Dah tertanam dalam memori kekal kepala I ni." Jawab dia sambil tersengih-sengih.


...............................................................................................................................................................


"Hi awak! Selamat hari jadi yang ke 27! Ha, ini untuk awak!" ucap dia sambil menghulurkan satu bekas segi empat tepat berwarna merah. Kotak itu diikat rapi dengan riben berisi 3 ketul coklat berbentuk hati.

Aku terima sambil memberi ucapan terima kasih yang ikhlas. Senyum, merenung rapat ke muka gembira dia menghadiahkan coklat itu. Dia tampak bahagia walhal hati aku saat itu sedikit terk…

Hilang

Aku tahu,  Kau baru hilang orang yang kau sayang,  Secara tiba-tiba. 
Segala kenangan manis,  Indahnya bersandiwara di dunia sementara,  Sikit demi sedikit,  Secebis kenangan itu hilang di ruangan masa. 
Aku tahu,  Ramai sudah bagitahu kamu,  Ini bukan kiamat,  Ini bukan cerita tamat,  Ini bukan lagi sakit yang teramat. 
Aku tahu, Ramai sudah berbicara sama kamu,  Bunga bukan sekuntum,  Kumbang bukan seekor,  Ikan ada berjuta di laut,  Pasir tak terkira di pantai,  Bintang banyak berkelipan di langit,  Matahari tetap menyinar,  Bulan akan mengambang, 
Aku tahu semua itu, Tapi di sini aku tak mahu,  Memberitahu kamu perkara yang sama seperti mereka. Aku nak beritahu kamu,  Yang apa yang kau rasa sekarang adalah wajar,  Yang kau manusia biasa,  Yang kau perlu merasa perit, pedih di hati itu,  Yang akan mengajar kau erti dan menjadi manusia yang lebih baik.
Hari kau tidak akan bahagia dalam masa terdekat ini, itu pasti.  Aku ada satu lagi kepastian,  Kau pasti akan bahagia, jua.  

Mak

Bila mak kau tanya khabar, jawab lah. 
Bila mak kau sediakan makanan, makanlah. 
Ada orang, 
Tak ada orang nak tanyakan khabar. 
Tak ada makanan. 
Tak ada emak. 




Blessed All Souls Day to the faithfully departed. Forever cherished and remembered.

Hidup

Kau, 
Hari-hari kau set alarm nak bangun pada hari esoknya. 
Padahal kau tak pasti pun akan melihat lagi tak keesokkan hari. 

Kau, 
Sentiasa merancang untuk masa depan, 
Padahal kau tak pasti pun akan sempat melihat masa depan kau. 

Ini dipanggil harapan. 

Bagaimana untuk terus hidup? 

Kau, 
Bergaul lah dengan golongan yang bukan sebaya dengan kau. 
Berkawanlah dengan orang yang tak bercakap sama bahasa dengan kau. 
Kenallah orang yang bukan dari golongan sosial kau. 

Kau akan mengenali dunia. 
Begini, kau hidup.

Awan

Saat aku sekepul awan yang gebu, 
Di langit biru, 
Kau sayang, kau rindu, 
Malah mahu jadi seperti aku. 

Pabila aku menjadi awan gelap yang sayu, 
Sarat berat dengan air pilu, 
Bertemankan guruh dan petir yang padu, 
Menyambar bumi yang keliru, 
Kau tidak lagi mahu jadi seperti aku. 



Vape dan rokok.

Kami lepak kedai mamak layan perlawanan bola. Kami semua tak minat pasukan bola sepak yang sama. Diorang teman aku tengok bola malam-malam.Yala, aku dah terminate Astro. Tak boleh layan bola di rumah dah. Malam itu pasukan kegemaran aku Liverpool tengah lawan musuh tradisi, Everton.

Separuh masa pertama. Keputusan perlawanan seri 1-1.

Kawan aku mula pasang rokok. Kepul-kepul asap dia.

Sorang lagi hisap vape. Kepul-kepul asap dia, lagi banyak.

Kawan yang hisap rokok tanya kawan yang hisap vape, "kenapa vape bukan rokok? "

Kawan yang hisap vape jawab " Vape tak bahaya. Rokok bahaya"

Kawan yang hisap rokok jawab "Tapi tak feel dho vape. Dah la asap lagi banyak dari rokok."

Kawan yang hisap vape sambung. "Ini bukan asap. Ini wap." sambil hembuskan asap tebal keluar.

Kawan yang hisap rokok mencelah "Aku tetap kekal dengan rokok. Baru rasa ori."

Pertelagahan itu berterusan selama beberapa minit.

...
...
.....
......
........
..........
.....…

Makan

Aku duduk di satu meja. Aku order char keow toew. Itu pun selepas mengunakan bahasa isyarat sebab towkay kedai itu cakap dalam bahasa Cina dengan aku. Masalah biasa aku alami sebab selalu disalah anggap berbangsa Cina. Kali ini aku tak order air kegemaran sebab sedikit kegawatan wang saku. Aku order teh Cina segelas, berharga RM0.60. 
Makanan dah sampai.Chopstick dihulurkan. Aku perah limau nipis ke atas mi, untuk menambah perisa. Memang aku suka keow teow kat kedai ini. Sedap, kuantiti sederhana dan tidak berminyak. Cuma harga sedikit mahal tapi tidak mengapalah asalkan sedap. 
Dah dekat separuh aku makan, suasana di dalam kedai menjadi kecoh. Para pelanggan berlari keluar dari kedai. Aku saspek ada orang bergaduh. Sangkaan aku salah. Aku nampak api melambung tinggi dari gerai yang menjual sizzling mee. Api menjulang sampai ke syiling. 
Aku tergamam. 
Tapi aku masih duduk kat situ. Makan. Sebab dalam otak aku, aku dah bayar makanan ni, rugi ar kalau aku lari. 
Syukur tiada kemalanga…

The Little Girl

I sat at the same spot. I sat alone on a red chair, at a table for four which was neatly covered by plain green table cloth. I ordered my common dish. Seafood tomyum soup, sunny side egg with white rice. My favourite drink, of course, the iced Milo. Also, not forgotten the 'ulam' and sambal belacan.

I took my dinner at the same time watching the news played on TV, which never failed to ache my heart. I choose to ignore what I saw.

While eating my dinner alone, I saw this little girl from the table next to mine. I noticed she's been watching me all the while. I ignored her stare, instead, I continue eating and enjoying my meal.

Not long after that, the girl came over.

"Akak, are you eating alone?"

"Yes, adik." I answered, shortly, with a smile.

"Why are you alone? That's so sad. You can always join my mama and papa over there. They wouldn't mind." pointing to the table where her parents was sitting.


........................................…

Kad

Pelan spontan yang baru sahaja dipersetujui secara sepakat semalam sudah tiba. Perjalanan dianggarkan sejauh 104.2 kilometer sehala dimulakan. Semalam aku dah isi minyak kereta sampai penuh. Tekanan angin dalam tayar nampak memuaskan. Aku yakin kereta dalam keadaan baik. 
Permanduan separuh perjalanan aku secara suka rela memperlawakan diri untuk pandu dahulu. Balik dari sana nanti, harap-harap ada yang sudi menawarkan diri sendiri untuk bersilih ganti memandu. Sebenarnya tidak la jauh sangat pun. Adalah 1.5 jam memandu. 
Kami sudah melepasi tol yang pertama. Dikenakan sebanyak RM1.20. Tak lama lagi akan sampai tol seterusnya. Aku bayar tol guna kad 'Touch n Go'. Aku yakin aku ada baki yang mencukupi dalam kad. Sampai sahaja di tol kedua, segera aku turunkan cermin sisi. Kad 'Touch n Go' aku sentuh di paparan sentuhan. Tiada baki mahupun sebarang tulisan tertera di paparan skrin. Tiada juga sebarang bunyi bip seperti kebiasaan nya. Aku cuba sekali lagi. 
Gagal. 
Aku cu…

Hair That Stands On Its End

Image
It was another good day at the beach. It was drizzling then the day turned into a heavy downpour.

Looking at the weather condition, the rain doesn't look like it will stop anytime soon. Therefore, my friends and I decided to proceed with our plan, to continue walking to the beach in the rain. After all, we were already soaked. We were also thinking " Hey, when was the last time we played in the rain?" So we thought. 
It was still drizzling and it rain heavily on and off by the time we reached the beach. We walked along the beach, taking silly photos (as usual) and watched other people doing their own things at the beach. 
Not long later, my friends started laughing hysterically looking at me.  I was still trying to figure out why they laughed so hard. So they took a photo of me. I looked at the photo and I started to laugh hysterically at myself too. 
Strands of my loose hair sticking up after the rain stopped. It was ridiculously funny. We all laughed hard. My friends h…

It could have been Heaven

Far too many people,

Choose to follow that flowing river of misery,

Over and over again,

For someone who give them nothing.

And yet,

The one standing in front of their very eyes,

Was neglected.

The One that could have given them heaven.

Berhenti

Image
"Arghh.. marah!"

Aku mendengus sambil menghempas punggung ke kerusi. 
Kalau hidup ini ibarat lukisan komik, boleh nampak lukisan kepulan kemarahan keluar dari telinga dan hidung. 
Stress ball berbentuk hati bercorak bumi yang terletak atas meja, aku genggam. Marah. 
"Stress lagi dengan kerja ni." Bisik aku dalam hati.

Mata menjeling ke arah jam desktop yang terletak di sudut bawah sebelah kanan skrin komputer riba.

Hari ini, lima tahun lepas, hari aku masuk bekerja di sini.

Hasil dari kerja ini aku mampu memiliki sebuah motosikal terpakai, kereta, melangsaikan segala hutang, hantar balik duit ke kampung, pergi melancong, beli rumah dan sebagainya.

Aku bersyukur. Tapi mungkin selepas lima tahun, kita ingin perubahan.

Perspektif yang baru. 
Mata menjeling melihat satu dokumen yang di save kan di desktop komputer. 
Dah lama dah dokumen tu ada kat situ. 
Dokumen tu di save kan atas nama "LETTER OF RESIGNATION" 
Aku kemaskini. Tarikh ditukar ke tarikh hari ini…

KeK

"Nak? Ambik lah. Makan lah satu" pelawa housemate aku. 3 potong kek coklat diletaknya atas meja.

"Thanks. Tapi kenyang" Jawab aku sombong padahal mahu.

Mata terus ke TV. Minggu ini Astro bagi semua channel free.

Kita orang dah hentikan hobi tengok wayang buat sementara waktu sebaliknya melayan movie free hasil pemberian Astro yang bermurah hati. Kalau la Astro bagi free sentiasa kan bagus.

Hari ini cerita "The Amazing Spiderman". Dah tengok dah kat wayang hari tu. Tetap juga menarik. Lebih lebih lagi watak spiderman kali ini lebih comel dari Tobey Macguire yang melakon watak spiderman sebelum ini.

Ahh siapakah nama pelakon lelaki ini. Lupa pulak. Kejap. Aku tanya housemate aku.

Oh. Housemate aku jawab nama lelaki ini Andrew Garfield.

Berbalik kepada 3 potong kek tadi. Mata aku menjeling ke arah pinggan kek housemate aku letakkan tadi di atas meja.

Tangan aku senyap-senyap menjalar ke arah pinggan berisi 3 potong kek tadi.

Spiderman buat lawak mengenakan …

Impian

Beberapa tahun yang lalu, tak la lama sangat, kalau tak silap sekitar tahun 2013.

Masa itu aku menanam cita-cita untuk buat banyak benda. 
Aku capai sekeping kertas kosong. Aku capai sebatang pen. Buat senarai. 
Tulis punya tulis. 
Ada 50 perkara aku nak buat. 
Tahun demi tahun berlalu. 
22/50 perkara sudah berjaya dilakukan. 
Syukur. 
Hey, semua nya bermula dari impian dan cita-cita, kan?

Halimunan

"Hi awak.."

Dia terus berlalu pergi. Seperti biasa.

Termasuk hari ini, ini dah kali ke 723 kali aku cuba nak tegur dia.

Aku terus mendengus hampa. Sampai bila aku nak tunggu dia sedar kewujudan aku ni?

Aku jalan tunduk. Berjalan berlawanan arah dari kebanyakkan orang.

Orang disekeliling kelihatan sibuk. Ramai jalan berkepit dengan pasangan masing-masing.

Ada yang sibuk tunduk merenung telefon pintar. Ada yang sibuk berjalan sambil bercakap dalam telefon dengan lantang. Membingitkan telinga orang lain di situ.

Aku nampak dia lagi.

Jangut nipis di dagu. Kaca mata nampak macam lain hari ini. Mungkin kaca mata yang baru. Baju petak-petak kemas, Berseluar jeans lusuh. Membaca buku di bangku.

"Hi awak" aku cuba menegur sekali lagi.

Tidak diendah. Seperti biasa.

Ini kali ke 724. Aku dah agak tak akan dapat respons dari kau. Aku akan cuba lagi untuk kali yang ke 725.
.
.
.
.
.
Aku tak suka power aku ni.

Aku tak suka jadi halimunan.

Life is delicate

Image
I almost lost my life in a freak car accident.

I was excited for a vacation, my first diving experience and to get away from my never ending work stress. But that excitement turned down after our journey began with a crash with a freaking cow.

It was a very early morning trip to the east coast. I was asleep when I was awaken by a loud explosion sound. I thought I heard an explosion, actually, we ramp onto a cow that came out of nowhere onto the fast lane. 
I open my eyes, I could only see darkness. I heard screams. I saw airbags inflated, glass shattered. Then in a split seconds I saw Jesus, and my whole life flashes in front of my very eyes. I saw images when I was a kid. I saw my life in primary schools. I saw my friends I met in high schools, university and my colleagues. I saw my family members, my loved ones. I am just stunned. I want to scream but no sound coming out from my mouth. I want to say a prayer, I couldn't remember any. I seriously thought I am going to die. I am n…

Pekerjaan

Banyak kali dah kita rasa nak berhenti kerja.
Kadang-kala tak terkata tekanan nya. 
Dan bila tiba saat nya kita mula meragui keupayan diri, pasti ada insan yang mengingatkan kita.
Yang kita boleh. Yang bila dilihat sedikit kebelakang, ada banyaknya kejayaan hasil usaha kita.
Yang ramai insan mencemburui pekerjaan kita. 
Yang ramai insan mengkagumi kebolehan kita, ingin menjadi seperti kita. 
Yang rupanya kita adalah idola mereka.
Cuma ada kadangnya kita lupa. 
Kita lupa untuk,
Bersyukur.

Pekerjaan

Ting Tong.. 
Pelik. Jarang ada orang cari malam-malam buta begini. 
Aku jenguk ke luar melalui tingkap. Ada seorang budak lelaki. 
Aku buka pintu sedikit takut. Sebab tak pasti tu budak betul, ke, hantu. 
Pintu dibuka. Tapi aku taknak buka grill. Banyak sangat kes buat aku tak percaya kat orang ni. 
"Selamat petang, akak. Saya student SMK Sri Alam, Saya datang nak buat survey"
Survey apa ke benda nya memalam buta begini. 
"Saya tengah buat kajian geografi. Saya buat survey tentang pekerjaan penduduk di kawasan ini" 
Aku ambil borang survey. 
Ini lah peluang aku nak mencapai cita-cita aku selama ini. 
Dekat borang survey itu. Ada ruang untuk tulis pekerjaan. 
Aku tulis pekerjaan aku juruterbang. 
Penipu.

Mengutip Kebahagian

Belek-belek paparan berita facebook di telefon bimbit.

"Gempa bumi di Gunung Kinabalu disebabkan warga asing berbogel di puncak gunung."
"Pemenang pingat emas dikecam sebab berpakaian mendedahkan lurah kemaluan."
"Dipping sauce Texas Fried Chicken agenda sulit untuk menyesatkan akidah." 
-_- /"
.......
.................
.......................
*Beeps beeps. Mesej masuk. Buka mesej. 
"Got my flowers?" 
Bunga? Leka dek berita sensasi yang merosakkan minda tak perasan ada bunga atas meja. 
"Thanks :) What do these flowers means?" 
"Go google 3 roses" 
Googled. 
Awww manis nya kamu. Manis sampai rasa nak jadi diabetes. 
Jiwang. 

Test Message

*beep beep 
Bunyi mesej masuk. Aku separa tidur. Dalam hati nak biar je handphone. Bangun esok pagi-pagi baru nak check. 
Tapi hati berbunga kot la kekasih mesej kan. 
Hampa... 
Bos mesej pasal kerja jam 11.32 malam. Pfftt. 

A painful yet rewarding hike. Ti

Hi. 
Today is the 3rd day after my Gunung Ledang hike. I got to say, I've climbed a number of mountains so far, Ledang really gimme so much pain. Walaupun setiap kali aku buat aktiviti yang mencabar daya tahan dan fizikal macam ni, tak juga serik serik. haha. 
I have the choice to continue sleeping and enjoy my sleep during my weekend. But I decided to wake up at 5am to get ready and undergone a strenuous 5 hours hike to the summit. The winning feeling is there when you reach the top. But it is not even near over. Took me another 3.5 hours down and greeted with a very heavy downpour at the foot hill. My legs turned jelly at this point.  
Many times I was alone in the woods, got separated from my group. I questioned myself why do I agree to join the hike. Many times I have cursed myself, and everything for the pain I suffered. Many times I think of quitting, turn around and go back to mount foot. Sweat and pain, unbearable. With little strength I have, I choose to make small steps …

Life Purpose

It's January 2015. New Year. New Fresh start. Kononnya la. Whats so different with the past year? Same old, same old. Well my 2014 was awesome, but I am not going to brag about it here. Oh, maybe a little bit.. ;p 
One friend posted me a question about "What is her life purpose?" Well, not just one friend. A number of people I had a chat with this month wondering about their life purpose. Mostly in their 20s. But there were also people in their 30's and 40's and 50's still wondering about their life purpose. 
It got me thinking..What is my life purpose? Most of us, we had no idea what to do with our lives. I never imagined I would end up with this job back then. I had thought about career change. The truth is, not all got their life figured. 
I found one important factor be happy with your life is to be grateful. I am sincerely grateful with how I turn up today. Its been pretty amazing. The next ugly truth is, we all going to die. So live. Chase your dreams. …