Posts

Showing posts from October, 2011

Telefon sudah pulih

Image
Aku tau, tak baik gelak kan orang...tapi..

Alkisah nya begini, seperti yang anda sedia maklum, keypad telefon saya bermasalah. Tekan space, butang *, payah gila. Certain butang tak dapat nak tekan. Malas gila nak mesej orang. alih-alih kena kol je. Akhirnya saya hantar g kedai.

Tuan kedai cakap, 2 hari siap. so aku biar la dua hari. Aku datang hari ketiga. Saya siap bagi extra sehari lagi. Pastu aku tanya, tak siap. Aku dah la nak pakai tepon. Buat sakit hati saja. Dah la aku penat-penat balik keja nak g amek tepon, tak repair lagi. Aku yang bengang mintak balik ar tepon. Takyah repair lagi. Sekali dia cakap dia hantar tempat lain plak repair handphone.

aku dah malas dah. aku blah. Naseb bek hari ini mood aku baik sket so aku tanya elok-elok. Nasib baik dah siap. Kan senang. Kalau tak dapat siap cakap je la. Ni cakap siap dalam 2 hari, siapnya seminggu. aku sepak kang, baru tau.


Ni la bil nya.

Oh. You guys tak nampak eh ape aku cuba sampaikan? nah close view plak.


KIPAT rosak hokay.

OK. Skan…

Jiran sebelah rumah

Tanpa saya sedari, hari ini sudah genap sebulan saya bekerja. hoho
Bila saya mula pindah masuk rumah sewa, saya dapati jiran sebelah skodeng-skodeng saya. Fine. Besa la excited kan tengok orang pindah-pindah rumah.
Lepas tu, saya beli sedikit perabot. Si jiran sebelah rumah keluar berdiri dekat gate. saya tidak tahu berapa umur beliau tapi saya rasa dia budak lagi. Mungkin belasan tahun. Jantina dia perempuan. Rambut pendek.

Encik tuan kedai punggah barang dari lori, sepanjang itu juga la dia berdiri situ tengok. Ok. Saya biar sahaja.
Lepas itu, hari-hari kalau saya balik rumah ke, keluar dari rumah ke, mesti dia ada dekat luar. Saya sudah buat eksperimen, setiap kali housemate saya start enjin motosikal, cepat-cepat saya tengok tingkap or pintu rumah sebelah, mesti dia sudah ada dekat situ. Hipotesis "apabila enjin moto di start, jiran sebelah rumah mesti ada dipintu atau tingkap" dibuktikan benar. Lepas ni saya nak buat graph tempoh dia merenung rumah sewa saya plak. haha
Seka…

What do I do for living..

Image
In case you do not know what type of tree these are, let me tell you, these are oil palm trees.
And I just gave you a picture of my current "office".
These trees, most probably going to be my "periuk nasi" for many more years to come.


xoxo,

Malden :D

Purse berenang

Lepas handphone saya berenang, kali ini dompet pulak berenang.

Izinkan saya bercerita..

......splash!!

Bunyi gumpalan benda jatuh dalam air.

Aik. Rasa sah-sah aku buang air kecik je tadi. tapi macam bunyi taik jatuh lam jamban jek.

Menjenguk lubang tandas. Lorh. Apsal macam rupa dompet aku je masuk baik punya dalam lubang. Cek poket, sah! Dompet aku jatuh.

Terkenang pulak duit cash ribu riban dalam tu, siap dengan IC, kad ATM, lesen, gambar pujaan dan no telefon kekasih gelap. Aku seluk juga lubang yang sempit itu. Seluk baik punya ala-ala pepatah, alang-alang menyeluk jamban, biar sampai ke pangkal lengan. (korang, boleh tak berhenti membuat muka jijik itu?)

Saya tau, mesti soklan ini sedang bermain dalam minda anda sekarang.

"Mel, ko cium tak bau dompet ko lepas tu? Kot-kot ade bau ke.."

Ye. aku hidu. kang busuk mati aku. Naseb bek takde. (dah..dah..hentikan ekspressi muka jijik anda itu!!)

Aku cuci ar bersih-bersih. Habis dompet aku basah. Duit-muit suma basah. Dah la time tu tenga…

My new neighbour

Aku tak pasti. ini perasaan aku sahaja... or aku terlebeh saiko?

Secara rasminya saya sudah masuk rumah sewa. Dah beli barang sikit-sikit. Slow-slow ar beli barang takut abes duit. Mula-mula aku masuk, pindah-pindah barang suma, jiran-jiran sekeliling jiran tetangga sebok memandang. Aku tak kesah. Biasa dah dapat perhatian camtu. Besa la, orang hot kan. (berangan nak mampos!)
Especially jiran sebelah umah ni. Awal-awal tu tak heran gak ar. Tapi aku rasa cam saiko jerk budak sorang ni. Mula-mula aku datang, dia duk tepi gate sebelah mengintai aku angkut barang-barang. Semalam aku sapu-sapu luar rumah, ade lagi die duduk tepi tingkap die skodeng aku. Aku stil buat tak kesah. Tapi asal aku keluar je, immediately mesti ade je die duduk tepi tingkap, selak jendela jenguk kat luar.

Semalam aku nak keluar, mesti la aku kena buka gate kan. Terpaksa la berhenti dan keluar dari kereta hilux pinjaman untuk bukak gate. Aku jeling umah sebelah, dah beliau dah ada kat tepi tingkap. Aku cakap kat house…