Posts

Showing posts from July, 2011

Jolly Beggars

Image
I have encountered various kind of beggars. Banyak-banyak ragam, dan banyak-banyak cara mintak derma. Kat sini, Kuching la, paling common yang duduk-duduk kat tepi-tepi lorong jual tisu. Satu lagi jenis yang buat performance jalanan. Main alat-alat musik, dan bernyanyi. Usually those doing this are the blind.
Masa aku duk Penang pun aku jumpa banyak-banyak jenis. Aku pernah terkena gak. Jenis-jenis yang approach merayu-rayu mintak duit ni aku malas sket. Kalau siyes die susah, aku tak kesah nak tolong singgit, dua ringgit. Tapi, aku ragu-ragu sebab tengok badan dia sehat walafiat. Kat area Komtar, ada satu pakcik jalan terhenjut-henjut, mengheret kaki die yang fresh berdarah. 1. Kalau kaki die luka bapak besar gitu, apsal die taknak balut? Exposed wound kan bahaya, kan akan menyebabkan infection? 2. Wound die tu, xde plak dihurung lalat. Lalat kan suka fresh wound. 3. Pakcik tu, dah berbulan-bulan berlalu, luka kat kaki die tu tak juga sembuh-sembuh. or atleast kurang ar. Maintain sama…

Kronologi Ke Ibu Kota Untuk Ditemuduga

Day 1
1530- Depart from Cat City after about 30 minutes flight delay. Earlier on, met my friend at the airport. Die tanya " Apsal ko selalu sangat ulang-alik KL? G tengok bola lagi ke?". Then time imigresen clearance, pegawai tu pun tanya soklan lebih kurang sama " G KL tengok bola ke?" Heh. Dah ada cop bola erk kat dahi aku.

1720- Tiba di LCCT. Rasa nak terkencing sangat. Tak tahan. Pinjam jamban kapal terbang dulu sebelum turun. Quickly beli tiket bas ke KL Sentral.

1730- Gerak ke KL Sentral. Pejam mata jap lam bas.

1830 - Tiba di KL Sentral. Cepat-cepat g beli tiket KTM ke Sg. Buloh plak.

1900 - Tiba di stesen KTM Sg. Buloh. Tepon Cik Bantuan tanya direction. Die cakap either jalan kaki ja ke lokasi X or naik
teksi. Tanya Abg Teksi boleh tak tolong hantar ke lokasi X. Abg teksi cakap distance dekat sangat, alang-alang nak hantar. Lagipun nanti jauh plak die kena U-turn. So, jalan kaki je lah adventure. Jalan halfway ke lokasi X, tetiba ada bunyi orang ho…

When people start to discover your 'other' side

Image
Helo again people. Forgive me for being lazy to type new entry on this blog. Aku pun perasan aku makin malas. Dulu sikit-sikit benda aku nak taip. Sekarang aku malas gilerr nak taip benda remeh. haha.
Sebenarnya, aku dah gatal nak menaip sejak hujung minggu lepas, tapi cam aku cakap tadi dan sebelum ni, MALAS.
Minggu lepas aku ada dinner opis. Balik-balik dinner. Sebulan nak 3 kali kot. Koyak rabak ar poket nak bayar, p naseb aku punya orang bayarkan. So, kalau tak g macam disrespect pulak orang yang bayarkan. Lagi satu, kalau tak join, mula la orang cakap taknak minggle dengan orang len plak nanti. So untuk menjaga reputasi diri ini, saya pun mengagahkan diri untuk join. Padahal pada masa yang sama lemah longlai tengah takda semangat untuk berasa hot dan cantek.haha
Well, to make story short, the dinner was a farewell party for officers who are going to be transferred. Apsal aku nak cakap pasal dinner yang dah berlalu?sebab sampai hari ini orang opis kutuk aku. Takda la kutuk kaw-kaw, …

My current hobby.

Image
Hobi saya petang-petang, online sambil menampar-nampar nyamuk pastu kumpul banyak-banyak atas meja.


Bye.

Ain't happy with your job 2?

Image
Orang yang sama menjadi kan aku seorang pembeli kuaci yang berkaliber satu pagi panggil aku.

Mel, nak mintak tolong sket.

Ok. Apa dia?

Nanti kamu tolong pergi kedai bawah sana tolong laminate ini. sambil menghulurkan wang kertas RM1.

Huh?!Aku still blur. Pagi-pagi memang aku slow pick up sket. mamai.

Ni haa.. laminate duit kertas singgit nih.

Err..Ok.. Kena laminate duit singgit ni gak ke? Kalau saya TERlaminate duit singgit lain camna?

Jangan salah laminate! Nak yang tu jugak. Kamu tanda ar, kalau takut tersilap. tak pun hafal no siri.

Err..Ok.

Tadi aku g tanya upah laminate duit ni RM1.50. Nah RM1.50 untuk bayar upah laminate k.

Ok(lam hati. Lorh..tadi dah tanya kat kedai tu apsal tak laminate je terus? Apsal nak aku gak g buat keje pelik ni??)

Apa spesel nya duit ni sampai nak laminate?Kata aku tanya lagi menyebok tak sudah.

Pagi tadi aku bangun. Aku seluk-seluk bawah bantal aku jumpa ar duit ni. Aku tak pernah pun letak duit bawah bantal. Entah cam mana entah boleh tetiba ada kat situ. Duit …

From Cat City to Capital City, to turn into Reds.

Image
The Reds was in Malaysia.... Warghhhhhhhhhh.........
Ok. So you heard me screaming hysterically crazy like Bieber fans.

I dont know how to describe my feeling. It was crazy. It was crazy to visit Bukit Jalil for the first time. It was crazy to see both Malaysia and Liverpool team not through tv screen. It was crazy to sit in the extremely noisy and hot stadium congested with thousands of people. It was crazy to be there with my good friends.

Though for a moment i would prefer to just watch the match at home. You know, boleh duduk gaya bebas golek-golek depan tv. Boleh tengok replay. Takde la duk tertanya-tanya ape dah berlaku sebab tak dapat dengar bunyi wisel. Or tak perasan linesman angkat flag dah sebab offside. Plus, you can sleep comfortably if the game gets boring. (cc : Awek Cesc :P).

The game was slow during the 1st half. Almost regret coming over. Charlie Adam penalty kick and Shafiq Rahim beautiful free kick save the boring first half from being goal-less. Gandingan Joe Cole and…

Quick update

Hello people. I have been typing this line several time to update my blog, but it end up to my drafts. I started typing about 2-3 lines and i end up having headache. So, batalkan niat.

Basically, i can say i am pretty occupied this recent weeks. A lot of stuff happens. I do receive messages through facebook asking why aren't they any new post in my blog. Suprise gak ada yang concern pasal my blogpost erk? haha. But like i said, i have been trying to update tapi kurang sehat sket so malas. Ilham mahu blogging macam besa bersepah-sepah tapi sebab suhu badan pun naik, idea meresap keluar dari kepala melalui proses evaporasi dan dibiarkan sahaja.
And yes, sekarang masih demam. Tengah coughing state mengalahkan bunyi bom atom. But getting better. I hope i'll get much better by the end of week.

Ok. Recap of my previuos week. I attended 5 days course dan dari situ la aku demam. Basically, what i learn during the shortcourse was everything new. Learn about finance. Crack my head to get a…