Posts

Showing posts from June, 2011

An effort to lower down the level of PMS

I joined Corpus Christi possession after the mass. Then i headed to the carnival, where Taib and his wife and several other minister was present. Not that i am dying to meet these politicians, but i need the distraction over my unexplainable thoughts and feelings.

But the main reason was, to support my friend's sis, who participated in the Dayung Skora competition. Dayung Skora is the Bidayuh version of Kumang Gawai, or in other words, the Beauty Pageant. I watched the contestant during their photoshoot session. Teringat photoshoot America's NExt Top Model. Ala-ala gitu ar.

After the announcing of the winner, the crowd was entertain by the local live band. To me, they were great. But the crowd wasnt supportive. The band were singing "Price Tag by Jessie J", "Firework by Katy Perry", " Just the way you are- by Bruno Mars" and many others. My friend and i , we were enjoying the song. We goyang-goyang palak at the back of the crowd, as we peeked at the…

PMS

Problematic Mel Sickness

Penyakit ini tak muncul setiap bulan. Kadang-kadang ada. Satu perasaan bodoh yang unexplainable. Time-time sebegini, semua benda rasa tak betol. What i hate most, semua benda aku tengok buat aku rindu kehidupan lalu. Ikan apa?! (what the fish!)

Kasut, lampu isyarat, stereng kereta, headphone, sarung bantal, pinggan .... apa-apa lah. Mesti fikiran aku akan melayang jauh mengimbas masa lalu, memandai jerk relate dengan objek aku lihat. Contoh aku melihat payung. Aku teringat dulu aku beli payung kaler biru sebelah dalam kaler grey. Payung itu hilang. Sebelum payung itu hilang, aku teringat sapa aku pernah payungkan bersama di bawah payung itu dikala hujan mahupun panas.

Nampak basikal. Basikal, aku jeling parut kat tangan aku. Teringat beberapa tahun lalu ketika aku cuma setinggi 120cm, main basikal tengah panas meluncur laju menuruni bukit lalu jatuh macam gaya lagak ngeri. Tidak sakit. Tapi tayar depan basikal sudah bengkok. Anggota . badan luka-luka berdarah. K…

Nenek ku dan kata-kata hikmah beliau 2

"Dulu-dulu, ada seorang pakcik drebar bas pelancong.

Dia sangat baik ngan famili kita.

Suatu hari, nenek mimpi dia datang umah bawak bunga.

Time tu pakcik kamu yang bongsu, tak kerja lagi. Juga tak kawen lagi.

Lepas nenek mimpi, tak lama lepas tu terus pakcik kamu dapat kerja dia yang sekarang.

Dan pada tahun yang sama pakcik kamu terus kawen.


Malam tadi, nenek mimpi ada orang bagi kamu bunga. "


Erk...?!!

Tips untuk telefon anda yang TERberenang dalam air.

Tadi bukak yahoo homepage, ada article pasal macam mana nak selamatkan tepon anda yang masuk air. Macam tau-tau je kisah aku baru-baru ni. Terasa I tau. Lepas baca baru aku ingat dah nama lain kalsium klorida kontang macam aku tulis kat post aku terdahulu rupanya silica gel.hahaha.

I did pretty much the same macam dalam article tu cuma yang ni dia eksperimen pakai beras. Yela, kalau kat rumah, mana nak cari silica gel. Tapi aku baru tau boleh gak pakai beras rupanya sebab beras ni serap kelembapan gak. Kalau aku tau awal ritu, malam tu jugak aku baling tepon, timbus dalam tong beras kat umah aku. Biar esok hari, bila time orang nak masak nasik, orang cedok beras dengan HP aku sekali lepas tu tanak. Mampus terus HP.

Untuk pengetahuan anda, selepas HP saya dikurung dalam container dengan silica gel yang aku curi dari bekas vitamin sape ntah ritu, First attempt on, gagal. Aku bawak g kedai, tuan kedai tu cakap, besenya kalau nak repair lepas masuk air, mahal. Better beli hp baru. Tapi aku…

Handphone punya pasal

Di suatu tempat beberapa ribu kilometer jauhnya dari sini, anak-anak muda busy bermain-main dengan telefon pintar. Seawal umur 3 tahun sudah memiliki telefon bimbit canggih, boleh video call, siap ada GPS, online tak payah cakap dah. Anytime, anywhere boleh online. Blackberry? Iphone? Semua ada lah! Sedangkan orang dalam contact list pun kurang 10. Yang pasti no tepon mak bapak ada kat speed dial. Yela, budak lagi. Sekolah pun tak abes lagi belajar sampai sifir 12. Lepas tu duduk depan TV, tengok realiti show. Lepas tu vote banyak-banyak artis hensem walaupun sora tak sedap.

Di tempat berlainan, tidak la jauh dari sini. Dekat je. Seorang gadis ayu lagi hot, dikecam hebat oleh rakannya.

"Oi. Apsal aku kol ko, ko angkat tapi tak cakap pape?! Buat habis credit aku je siot!"

"Handphone aku bodo ar lepas masuk air ritu. Jangan kol ar. Aku tak dapat dengar pape pon."

"Patut la aku asyik dengar bunyi air je bila aku kol.."

Kejam. Gadis itu Rasa macam mahu baling saja…

Gawai Story

Image
Holla. Its been a great festivity for me. I dont know where to start. I did not expect I would feel like this, but i like it when i feel great when i am least expected. This is not a flowery feeling, nor it is not a feeling of love is in the air. Yes, it is unexplainable, it is just a feel good feeling whenever you dont feel bored because you took every chances to be busy and occupied, at the same time had real fun.

Let's see how my days goes.
31st May - Fine. For 3 years, i've missed Gawai preparation. I either dont come home, or i came home on Gawai day itself so i barely involve with the prepration. Penangan menangis-nangis kupas bawang, masak-masak (ko masak ke Mel, ke ko tengok je?), panggang-memanggang, pasang langsir, tikar, angkat meja-kerusi, aku dah rasa balik dah tahun ni. Ambik kau.


This is not lemang. It may look like lemang but it is not. Ko sumbat daging ayam, or any other meat dalam buluh. Pastu ko masak cam wat lemang gak ar. The taste is real good cooking inside…

Happy Gawai, Folks.

Image
Its 1.20 am. I am still eager to blog. Because i wana do 1 pre gawai post. Currently i am very tired, but still find a little strength to type this entry. Tadi selesai memBBQkan segala-gala yang ditugaskan untuk dipanggang. Sebelum tu sibuk perap ayam dan daging, kupas kulit bawang (tetap gagal kupas kulit bawang merah, mesti end up berair-air mata.haha). Sembelih ayam tak berani, tengok dari jauh jek, tapi kena gak cabut bulu ayam.haha. Dulu kecik-kecik kena kejar nak tangkap ayam kat reban. Skang beli je kat pasar, tak payah nak main kejar-kejar. Tak elok ar tengok anak gadis hot lagi gorgeous berlari-lari kejar ayam. Kang jatuh tersungkur time tengah kejar ayam, bak kata Step, berselepet tahi ayam kat muka kang, kan hilang ayu.hahaha.

Skang lenguh plak dah bahu, belakang dan pingang. Mesti gara-gara aku berdiri lama memangang tadi. Pastu kena angkat-angkat plak sofa. Adei. Tikar pun sudah siap dihampar. Umah aku time Gawai mesti ala-ala tradisional, main tikar rotan. Time-time lai…