Posts

Showing posts from April, 2011

The Busy Week

Image
This week had past very fast and i had been very busy. At the same time, im tired. I slept early, if you notice, i wont be online till late at night anymore. Sudah hilangkah remaja suka tido awal? haha
Fast forward, i just return home last night after being away from home for two days to attend my department Sports and Fitness event. Yea, so far my favourite part of my volunteerism experience. Sport. Hehe.
There's a lot of activities. All are tiring. Excepts for the boring talks and motivation speech which often make me fall asleep. Same old lame talks. But i like the talk on diabetes. We had the chance to tour the dialysis unit, for the kidney failure patient to do their treatment. And i like the exposure. I always like exposure, it makes you see stuff clearly. So lesson learnt: Kurangkan pengambilan gula. Bosan sudah dengar ini, but it is true. Sakit dan seksa wei tengok pesakit kencing manis yang buah pinggang rosak. Lebam di tangan kesan cucuk-cucuk sesungguhnya tidak cantek. Ke…

Ain't happy with your job?

Image
If you are working, and wasn't satisfy with your job, or you are doing crappy jobs to make your living....

Lets spend a little time to know a little about what i do.

That is the note from my superior. Cant read clearly? Here's what the note says :

Miss Mel,

Would you please help me to buy a packet of sunflower seed at Ming-Ming Mini Market? Just get the one that you used to buy please!

Jika kamu ingat ini nota untuk belikan benih bunga matahari, anda silap besar. Yea, saya tukang beli kuaci. Ming-Ming supermarket adalah kedai runcit terfofular di town aku. "Just get the one that you used to buy please" clearly indicate that i been doing this (tukang beli kuaci) several times already.

Tapi kali ini paling tak boleh blah, siap dia bagi nota. Nak lagi terkejut, dia duduk sebelah meja aku je. Apsal nak juga pakai-pakai nota? Apsal tak cakap je? Ni siap dia sendiri pass the note. Adoi.

Yea, im a proud kuaci buyer!

*please... a decent job real soon please :(

Happy Easter! :)

Easter had arrive, rejoice and be joyful. This post is an evaluation of my lent.

I know, and i am aware that i have failed to control my emotion, anger, temper, jealousy and other wrong doings either in my action or in my thoughts several time during this lent. It is hard to control oneself and to keep cool all the time.

I am relief that i am able to attend all the Holy Days during this Lent, from Ash Wednesday to Palm Sunday, then to Holy Thursday, Good Friday, Easter Vigil and Easter Sunday. I've try to attend The way of The Cross every Friday followed by the Holy Hour, though i missed it twice, one Friday i was in Penang, and the other Friday when i was busy with the preparation of the General Election. I went for the Penitential rite as well.

My conclusion for my lent this year ; was worth it. 3 years, i've missed Holy Thursday and Holy Saturday celebration. Back when im studying in USM, it is difficult to spare time for the mass during the Holy Week. I either got caught up w…

The Crazy Saturday

Image
As always, the plan which involving the least preparation always came out with the best result. Like today, again. I wake up early (yeah, its saturday, usually i woke up late), because my friends and i gonna hit the beach. Not the usual beach we always been to in Lundu and Sematan district, this time up to Santubong. The last time i been to Santubong was when i was still a little kid, means that was about 10++ years ago.
So yeah, the area was very much different than the last time i remember i went there. Though there are still a lot of road under construction, but i bet the area will surely become a centre of attraction because the view is indeed fascinating.
The day started very gloomy, it was cloudy. I like it cloudy, not too hot so that i wont be too tanned later on, but im worried it gonna rain later. But it does not rain, instead, it was so bright and hot. We reach the beach by noon, and you can guess how hot it was during that time of the day.
The best part about this trip was…

Cerita Pusak Lagi

Aku sedang layan Buletin Utama ni (wow. sudah pandai tengok berita!), pastu asyik dengar pusak aku bising-bising kat luar rumah. Bunyi ala-ala manja gitu. Hari pun tengah hujan. Aku yang penuh dengan curiousity, selak jendela, jenguk kat luar.
"Oooo..pusak sedang dating dengan pusak jantan jiran."
Tapi hati ini rasa mahu skodeng. Kelihatan pusak aku sedang mengeluarkan bunyi-bunyi manja. Sedang berguling-guling, mengesel-geselkan diri kat kaki kerusi terletak di beranda rumah aku. Sambil pusak jantan jiran ku control macho sedang memerhati karenah pusak ku itu.
"Mungkin begini la cara pusak betina memikat si jantan" kata ku dalam hati.
Kelakuan pusak ku agak aneh sejak kebelakangan ini. Di suka gesel-gesel, guling-guling kat kaki. Mungkin hormon gatal tengah naik.
Tiba-tiba, pusak jantan bertindak! Dengan ganas! Terus menerkam di bahagian tengkuk.

............................................................................................................................…

Happy Sunday people

Saya mahu mengulas Pilihan raya, tapi rasanya pasti banyak ulasan dari pelbagai pihak. Read Claire's post on her blog. Maybe mahu tukar opinion dengan kamu. haha. While my good ear, Encek Helen seems not online at this hour, mungkin beliau sedang beradu dalam gua dia.haha. So malas la mahu cakap pasal PR. Boleh Google pasal itu.
By the way, Happy Palm Sunday. Tak tau pasal Palm Sunday? Pun boleh google. I want to talk about things that you can't google. Which is, my story.
Yesterday i plan not to buy newspapper. Sebab saya pasti paper mesti full dengan berita pilihan raya saja. But the first thing i do today lepas church, saya beli Borneo Post. Dah habit kan, balik sembahyang hari ahad, mesti singgah beli paper. haha. Adek dah sindir baik punya cakap semalam bukan main lagi cakap tak nak beli paper, last-last beli gak.
Hari ni nak cerita pasal gula-gula kapas.
Tadi on the way nak balik rumah, adek aku tiba-tiba jerit dalam kereta.
"Stop! Stop! Mel, Stop kereta!"
"Pah…

Ini Post Sempena Piliharaya Sarawak

Laju betol, esok sudah Piliharaya. Ada rasa-rasa itu tsunami perubahan datang sik?? hahaSince esok Piliharaya, hari ini ramai pihak busy dengan preparation. Tidak terkecuali aku. Sebab esok aku jaga tempat mengundi, so aku sibuk prepare tempat dan briefing hari ini.
But i can't help myself, and laugh hard when i saw my friend's FB status.
My friend FB status.


Got it from my brother. Ayat menarik today.
"Murid-murid, sila bersihkan kelas sebab besok orang nak pakai untuk mengundi"
"Ok, cikgu! Nanti kami bersihkan supaya mereka undi kelas kita kelas terbersih! "
Jawab student dengan penuh innocent dan bersemangat.

Hahaha XD
P/s : I pray for a fair election. God Bless Sarawak.
*credit to Jayne.

This is a mad post.

Image
RAGE!!

Untuk pengetahuan anda, laptop saya sudah lama nazak. Hari tu dah hantar repair and dapat balik. Baru pakai 2-3 hari, collapse balik. Pakai-pakai kejap, mula la dia memandai restart sendiri. Bengang wei! Sapa tahan buka 2 minit, dia restart. Buka lagi, 2 minit lepas tu restart lagi balik. Adoi. So return balik kat tukang repair. Naseb bek saya tak bayar lagi.

So semalam dapat balik laptop. Suka. XD. Dah rindu dengan laptop sendiri. Adek pun muka ceria ja sebab laptop saya dah ada, tak perlu la rebut laptop dia.

Tapi.. penyakit laptop dah datang lagi balik. And i just pay the RM450 repair service. WArghh. Bajet bulan ini sudah lari. Half of my pay pergi laptop saja. Shit. This weekend i plan to go to the beach party, tapi macam kena kensel saja. Bajet sudah pergi laptop. huhu.

So, what disease do my laptop suffer that makes me run mad?


This blue screen!


Hate it! Bongok wei. I dont even like window 7. I miss window XP. Hari tu saya request mahu windows XP balik, tuan kedai itu cakap &q…

Beza April 2010 dengan April 2011

April 2010
Time-time macam ini, sangat bingung dengan final year project punya eksperimen semua. Dah siap ka belum, tak setel g kena bermalam dalam lab. Tunggu bacteria saya membiak. Ternak ramai-ramai, cek species apa.
.......................
Setel eksperimen. Nekad tak mau masuk lab lagi. Tapi kena kemas table kat lab, kemas dan return barang. Kemas dan return barang tak bermakna sudah lega. Thesis! Thesis kena siap. Turun naik school bio jumpa Lecturer, lab assistant , dekan..mahu mintak sign segala.
.............................
Thesis. Taip.Taip.Taip. Pinjam buku banyak-banyak dari library untuk reference. Sotware EndNote untuk literature review. Setiap chapter yang siap, print, hantar kat penyelia semak dulu. Kalau ok, senang hati. Kalau ada yang silap, tahan telinga kena fire. But thank God, mine jarang kena fire. Just kena alter sikit-sikit bab yang kurang. Result eksperimen pun ok.
...............................
Sambil sebok dengan thesis, sambil terkenang final exam. Arghh..Kena …

Craving for the king of fruit.

Sejak aku balik duk umah ni, aku tunggu-tunggu musim buah. Tapi takda gak buah-buahan. Tahun ni macam pelik, buah suma tak jadi. Even rambutan yang paling senang berbunga dan menghasilkan buah pun tak da. Buah-buah sedang mengalami krisis kot. Aku rindu durian....
And sesekali-sekala aku kuar dengan misi tidak untuk membeli durian aku nampak gak orang jual longgok-longgok tepi jalan. Tapi bila aku nak beli, tak nampak langsung orang jual. Fyi, sekarang durian dah sangat rare sebab banyak tak berbuah. So harga sangat mahal..
Lepas tu, aku dengar-dengar ada satu kampung ni durian dorang berbuah. Aku pun sebok-sebok pergi cari. Agak jauh gak ar, but for the sake of durian ni, aku pergi gak. Sah memang ada. Sebijik paling kecik saiz lam rm9 (mahal ke? ). Aku tak kesah ar harga berapa, rembat je. Berapa bijik aku beli? Takkan nak beli sebijik kot. Mana puas. Makan sorang boleh ar. Dalam 10 bijik kot aku angkut. Yeah..perkiraan korang betul. Aku baru ja menghabiskan kira-kira RM100 semata-mat…

I am hoping for good news.

Fine. I just receive a call. Call for an interview. Somewhere in May. Itu pun kalau aku tak silap dengar tarikh masa cakap kat telefon tadi. Baru suruh interview, tapi atleast cukup buat aku rasa suka sekejap ada respon juga benda-benda aku apply. Atleast satu reply, sejuk sikit hati yang tengah tunggu-tunggu.
Saya tau, baru call suruh interview, dah kecoh. ngahaha. No. I dont know who to tell actually, so saya bising la di blog jap. Bagi reda sket excitement (or watever feeling i have right now, relieve mungkin).
Ok. Tu ja saya nak cakap. Hopefully, hopefully....i'll get this one. Wish me luck people.

xoxo, Malden, whom wants to end her unemployment. :)

Nenek ku dan kata-kata hikmah beliau

I was having my breakfast, sambil berpikir jauh sorang-sorang. Pagi-pagi takda orang kat umah, suma orang pakat pergi kerja n sekolah dah.
Sedang menjamah biskut dan milo panas buatan sendiri, aku sedar nenek aku baru bangun tido. Dia pun join duduk kat meja. Aku cucu yang jahat, tak buat pun air untuk nenek aku, dia pandai buat air sendiri.
Silence. Aku mengunyah-ngunyah malas. PAgi-pagi memang slow. Aku tenung nenek aku, nenek aku tenung aku.
Nenek aku membuka mulut.
"Mel, ko bila nak dapat kerja tetap?"
Ah..sudah. Ni mesti nenek aku tak puas hati aku bagi dia RM50 je sebulan.
" Err..tidak tahu la nek. Nenek sabar je la k.."
Bangang. Memandai saja aku plak suh nenek aku sabar. Aku lah patut lagi penyabar.
Aku tak tahu la pagi ni entah dari mana datangnya idea nenek aku tanya soalan bonus. Mesti dia mamai kot. Selalunya pagi-pagi macam ni dialog kami
"Yo, Grandma! Morning yaw!"
" Morning GD! (GD as Grand Daughther) " sambil high five.

The truth is, she…