Posts

Showing posts from 2011

Just random thoughts before 2011 ends.

Hi. Prepare your mind to read my crap.
I just went back from registering my cousins for their new academic session in my former school. The school hadn't change much. My old class still look the same even after 6 years i left the school. Met some of my former teachers and did a little catch up on how life had been doing. Then i reflect life as a teacher and compared it with the job I currently doing, and, my decision is correct. I never wanted to become a teacher. haha.

Ok, so far I can conclude my 2011 had been great. I mean, in the beginning it start a little bit shacky but mid and end 2011 had been good. :D So i'll give a smile for that. Plus I have a good feeling now, my heart is at peace. Dont know the valid reason maybe the worry about getting a job is now finally at rest. You can see how worried I am in several of my previous post. haha. Now im laughing. I hope I always found reason to continue laughing in 2012 too. (eh..thought i wanna my 2012 to be serious)

Quick sneak …

Malasnya mahu update blog

Haha. Kerja update blog bukan benda yang senang ok. Now I have a lot of story to tell everyday but I am just soooooo...lazy to type. Ok. 3rd day of Christmas. Rain heavily here. Flooded in some low lying area. Saya pergi visiting berlari-lari lam hujan sampai basah kuyup. Nevertheless, Christmas so far is awesome though it rain like waterfall. I runaway from Johor which is flooding at that time, I guess still flooding at this moment. I came back home, and here also flooding. haha. But its okay, nothing beat the feeling being home.
Ok. wont say much. Like I said, I am lazy. I just want to spend my laziness at home.
xoxo, Malden

p/s: Dont spread false rumours. dont believe what you read in the internet blindly. Kindly please check the source and whether it is completely true or not. If you have time to share false link, you should have a little time to check the truth behind it. Jangan fitnah. Jangan kutuk. Bukankah fitnah dan kutuk itu salah dan berdosa?
Good day people. Lets do something…

Lebihan nasik

Sudah lama tidak merepek. Marilah merepek. Sebenarnya tiada masa untuk merepek tapi boleh kot saya luangkan sedikit masa untuk merepek sebab sedikit stress out.
Ok. Meeting hectic sudah habis. Sedikit risau pasal projek aku, tapi aku harap-harap setel nanti. It should be la. Dont want to worry much about it. Tapi hari-hari mendatang ni akan buzy juga. Haih, ujung tahun makin banyak pulak event. Tau tak saya nak cuti!
Eh. Tajuk pasal nasik, kena cakap pasal nasik! Hari tu aku masak nasi. Masak sikit ja. Tapi still ada balance. Lepas tu aku lupa pasal balance nasik. Beberapa hari berturut-turut aku tak masuk dapur jenguk (siyes aku lupa! hentikan pikir aku tak senonoh ok). Lepas tu, aku kuar awal-awal pagi dari rumah, time matahari pun tak muncul lagi. Lepas tu balik rumah time dah gelap. Sebab ada event dan meeting, the meals are all prepared. Takla aku jenguk makanan kat dapur.
So today plan to eat. Baru teringat tak basuh periuk. Terbaik punya la kulat tumbuh dalam periuk nasik. Kaler …

Just another crap

Hello there..Been quite here lately. hee...
Time flew. With a blink of an eye, its been two months plus now I'm here. Lot's of things happened in this two months and a lot of things gained too. If you ask me, how do I do? Generally I'll say I'm feeling awesome. Work stress is always there. But do you dare to tell me what kind of work is without stress? Stress is important too to keep you driven.

Let me just summarized what I've been up too. Let's skip the details. I am still catching up with my work, but everything is getting better. Do I adjust well here? I bet I do. I dont find any reason to leave by the way. Everything is promising. I have just started my project. Pretty much keeping an eye on my project all the time. At the same time, involve with anything came up with the company's schedule. So far, had met a lot of people, different kind of people, locals and foreigners. It had thought me well to being able to talk with people i just knew. To build that…

Ini post orang sakit

Hurm. busy kan. nak update blog tapi tidak rajin. sekarang on leave sebab sakit baru rajin update. Ni kenapa sakit-sakit rajin pula taip entri blog? because i cant sleep anymore, my head is pounding, my throat is bitter sebab muntah-muntah dan lenguh bontot sebab cirit!

Most probably im tired until my body cant take it anymore. Mungkin juga sebab semalam basah naik motorsikal time hujan lebat! Asal basah kena hujan time nek motosikal, mula la nak beli kereta cepat-cepat.

aku start muntah since last night. Siyes tak dapat tido. Surely i can't go to work if i kept vomitting. So i let my superior know that i am sick and was advised to see the doctor. a collegue send me to the nearest clinic and was told to rest my bowel, avoid oily and spicy food and take "soft" food. I was handed 7 types of pills. Paksa diri mau telan ni. Tapi takleh telan sekali gus. Kena telan satu2 setiap 30 minutes. Kena pasang alarm.

Pada masa entri ini ditaip, terasa bontot hendak ke toilet.

G jamban lo…

Telefon sudah pulih

Image
Aku tau, tak baik gelak kan orang...tapi..

Alkisah nya begini, seperti yang anda sedia maklum, keypad telefon saya bermasalah. Tekan space, butang *, payah gila. Certain butang tak dapat nak tekan. Malas gila nak mesej orang. alih-alih kena kol je. Akhirnya saya hantar g kedai.

Tuan kedai cakap, 2 hari siap. so aku biar la dua hari. Aku datang hari ketiga. Saya siap bagi extra sehari lagi. Pastu aku tanya, tak siap. Aku dah la nak pakai tepon. Buat sakit hati saja. Dah la aku penat-penat balik keja nak g amek tepon, tak repair lagi. Aku yang bengang mintak balik ar tepon. Takyah repair lagi. Sekali dia cakap dia hantar tempat lain plak repair handphone.

aku dah malas dah. aku blah. Naseb bek hari ini mood aku baik sket so aku tanya elok-elok. Nasib baik dah siap. Kan senang. Kalau tak dapat siap cakap je la. Ni cakap siap dalam 2 hari, siapnya seminggu. aku sepak kang, baru tau.


Ni la bil nya.

Oh. You guys tak nampak eh ape aku cuba sampaikan? nah close view plak.


KIPAT rosak hokay.

OK. Skan…

Jiran sebelah rumah

Tanpa saya sedari, hari ini sudah genap sebulan saya bekerja. hoho
Bila saya mula pindah masuk rumah sewa, saya dapati jiran sebelah skodeng-skodeng saya. Fine. Besa la excited kan tengok orang pindah-pindah rumah.
Lepas tu, saya beli sedikit perabot. Si jiran sebelah rumah keluar berdiri dekat gate. saya tidak tahu berapa umur beliau tapi saya rasa dia budak lagi. Mungkin belasan tahun. Jantina dia perempuan. Rambut pendek.

Encik tuan kedai punggah barang dari lori, sepanjang itu juga la dia berdiri situ tengok. Ok. Saya biar sahaja.
Lepas itu, hari-hari kalau saya balik rumah ke, keluar dari rumah ke, mesti dia ada dekat luar. Saya sudah buat eksperimen, setiap kali housemate saya start enjin motosikal, cepat-cepat saya tengok tingkap or pintu rumah sebelah, mesti dia sudah ada dekat situ. Hipotesis "apabila enjin moto di start, jiran sebelah rumah mesti ada dipintu atau tingkap" dibuktikan benar. Lepas ni saya nak buat graph tempoh dia merenung rumah sewa saya plak. haha
Seka…

What do I do for living..

Image
In case you do not know what type of tree these are, let me tell you, these are oil palm trees.
And I just gave you a picture of my current "office".
These trees, most probably going to be my "periuk nasi" for many more years to come.


xoxo,

Malden :D

Purse berenang

Lepas handphone saya berenang, kali ini dompet pulak berenang.

Izinkan saya bercerita..

......splash!!

Bunyi gumpalan benda jatuh dalam air.

Aik. Rasa sah-sah aku buang air kecik je tadi. tapi macam bunyi taik jatuh lam jamban jek.

Menjenguk lubang tandas. Lorh. Apsal macam rupa dompet aku je masuk baik punya dalam lubang. Cek poket, sah! Dompet aku jatuh.

Terkenang pulak duit cash ribu riban dalam tu, siap dengan IC, kad ATM, lesen, gambar pujaan dan no telefon kekasih gelap. Aku seluk juga lubang yang sempit itu. Seluk baik punya ala-ala pepatah, alang-alang menyeluk jamban, biar sampai ke pangkal lengan. (korang, boleh tak berhenti membuat muka jijik itu?)

Saya tau, mesti soklan ini sedang bermain dalam minda anda sekarang.

"Mel, ko cium tak bau dompet ko lepas tu? Kot-kot ade bau ke.."

Ye. aku hidu. kang busuk mati aku. Naseb bek takde. (dah..dah..hentikan ekspressi muka jijik anda itu!!)

Aku cuci ar bersih-bersih. Habis dompet aku basah. Duit-muit suma basah. Dah la time tu tenga…

My new neighbour

Aku tak pasti. ini perasaan aku sahaja... or aku terlebeh saiko?

Secara rasminya saya sudah masuk rumah sewa. Dah beli barang sikit-sikit. Slow-slow ar beli barang takut abes duit. Mula-mula aku masuk, pindah-pindah barang suma, jiran-jiran sekeliling jiran tetangga sebok memandang. Aku tak kesah. Biasa dah dapat perhatian camtu. Besa la, orang hot kan. (berangan nak mampos!)
Especially jiran sebelah umah ni. Awal-awal tu tak heran gak ar. Tapi aku rasa cam saiko jerk budak sorang ni. Mula-mula aku datang, dia duk tepi gate sebelah mengintai aku angkut barang-barang. Semalam aku sapu-sapu luar rumah, ade lagi die duduk tepi tingkap die skodeng aku. Aku stil buat tak kesah. Tapi asal aku keluar je, immediately mesti ade je die duduk tepi tingkap, selak jendela jenguk kat luar.

Semalam aku nak keluar, mesti la aku kena buka gate kan. Terpaksa la berhenti dan keluar dari kereta hilux pinjaman untuk bukak gate. Aku jeling umah sebelah, dah beliau dah ada kat tepi tingkap. Aku cakap kat house…

Farewell 1.0

Image
Hari ini last day aku keja. Mula-mula perasaan biasa, tapi.....

Tsk.Tsk. Tsk. Maaf tidak tertahan sebak di dada. huhu

This post is dedicated to my colleagues. I dont say much during my farewell speech. I dont know what else to say. When i stand up in front of all of them, suddenly my mind went blank. I cut short my speech. Actually this is what i really wanted to say.

"I would like to thank all of you, for the experiences and knowledge i've gained for about 1 year I've been working together with you all. Regardless how small or important the task given to me, i take it all, and I am responsible to complete it as good as possible. Thank you for the good relationship that we have. I am glad that I am able to join this department various activities such as Dinners, Sports Event, Parties and many others. It was a great pleasure being able to meet all of you. We may stumble upon each other again some other time in the future and I wish each and everyone of you happy moments and g…

Untuk kamu yang kembali bekerja.

"Malas eh mok kerja!"

".. is always feeling feverish and dizzy after a long holiday. Good excuse to extend my leave?"

"Lambatkan perjalanan pulang boleh tak? Haha. Malas giler cuti berakhir."

"Kenapakah esok mesti hari Isnin?!"

"Kemalasan melanda!"

"Malasnya nak balik oii!!"

"huhuhu. kene balik dah?"

"Rasa macam banyak je hari cuti, tibe-tibe dah abes dah?"

"Dah..dah la tu! Esok keje wei! "


Di atas adalah status-status orang di facebook aku. Aku paham perasaan malas nak g kerja itu. Minggu lepas aku dah rasa malas giler nak turun balek kerja hari Jumaat, yang end up kurang juga orang di opis. cess..

Sementara itu, status berkisar raya aku LOL.

"Aku harap sebelum raya aku jadi cantik! Berambus kau jerawat!"

" Aku padah awal, tema raya taun tok kaler pepel. Jangan tak orang perabis baju raya kaler pepel di pasaran nun!"

Hahaha. Terbaek ar korang.
Selamat hari raya. Selamat kembal…

Untuk kamu yang selalu terpikir-pikir ape bende aku tengah buat sekarang.

Image
"Mel, ko buat ape skang? Keja erk?"

Buat masa ni, soalan ni paling susah nak jawab dari soalan "Ko dah kawen ke belum?"

Jawapan aku untuk soalan pertama di atas, YA dan TIDAK.

YA - sebab aku memang sedang bekerja. Aku setiap hari turun pejabat dari jam 8 pagi sampai 5 petang kecuali hari Sabtu dan Ahad aku keluar bejoli-joli bersama kawan-kawan. Aku memakai pakaian formal dan dapat duit setiap bulan.
TIDAK - sebab bukan pekerjaan tetap. Aku keja pun takda la orang anggap aku staff tetap, so orang nak tak nak je bagi aku keja nak buat. Tengok, time-time waktu keja camni aku boleh lagi update blog.

Untuk soalan kedua, jawapan aku senang je. "Belum. " Ade markah ke jawab soalan-soalan di atas? Kalau ade, aku jawab panjang-panjang.

Mari aku explain sejelas-jelasnya tentang apa aku tengah buat sekarang.

Untuk pengetahuan anda, saya cumalah seorang volunteer. Tak tau ape volunteer? Dalam bahasa Melayu, sukarelawan. Dah paham? Kalau cakap sukarelawan, mesti orang…

Ikan berlari di darat.

Hello. Yes, i know you miss me. Sejak dua menjak ni malas mahu merepek di blog. Malas pula rasa sikit-sikit benda mahu kecoh-kecoh di sini. Aku pelik juga apsal aku sikit-sikit mahu gitau di alam maya. Tetiba aku benci internet.

Ok. Quick update :

1. Hepi sebab masalah $$$ setel. Terima kasih.

2. Pusak saya semakin banyak. Ada orang maok? Anak pusak comel.

3. Broke the news to my family, friends and colleague. Got various response.

4. HP bangang rosak speaker ka ntah pa benda. Orang kol tak dapat dengar suara. Sila SMS sahaja.

5. Sini jerebu.

6. Semalam Luis Suarez mesej pesan jaga kasut dia bagi elok-elok. Dia nak kol tapi tepon aku tak dapat dengar sora die so SMS je dapat. (ok. yang ni obviously tipu)

Pesanan : Selamat pulang ke kampung halaman sampena Hari Raya tak lama lagi. Drive, ride, fly safely my friends. Main mercun jaga jari tu. Pasang lampu lip lap dengan cermat tau. Terima kasih kerajaan sebab duit dan bonus masuk awal bulan ini.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,

Malden.…

Just a little sharing for you to think about too.

I supposed the amount of money you ever donated to any kind of organization (if any) should remain anonymous. But I am not shame to tell you that I donated strictly RM1 every Sunday during the collection. RM2 most, untuk dua collection.

Let us do a little math.

A month (4 Sundays) x RM2 max = RM8

RM8 a month x 12 months a year = RM96 per year

Approximately 10 Holy days falls on weekday a year (Ash Wednesday, Good Friday, Holy thursday and Saturday, All Saints Day etc ) x RM2 = RM20

Total : RM116 (amount I roughly donated to the Church per year)

Ni pun total kalau attendance aku full la setahun ke gereja. adeh.

Aku dah banyak kali berhibur. Let's take one example, di mana aku menghabiskan duit untuk memenuhkan salah satu impian. 16 July 2011. I went to KL, a two day one night trip semata-mata nak tengok pasukan feveret aku. Let's do a little math again.

Flight : Total Kch-KL, KL-Kch trip = ~RM200

Food and other expenditure =~RM200

Total : RM400++ (in two days)

RM400…

Kakak Pandai

It happened that one day my officemate, a husband and wife, brought their son age five to the office after picking him from school. Like any other normal kids, he was running here and there, shouting and playing with what so ever things that catches his eyes.
Then the kid, named Johnny (bukan nama sebenar), approached me. At this time I was at my computer, busy doing my work. Johnny turned to his mum and said;
"Mak, ni sape?"
Johnny's mother answered "Ni Kakak Pandai. Jangan kacau dia buat kerja."
About weeks later, little Johnny appeared again at the office. This time, after taking his medication at the hospital. Apparently Little Johnny had asthma. Johnny's parent gave him a pen and a blank paper untuk diconteng-conteng, in order to keep Johnny's mouth shut. At this time, I was sitting at my desk, staring at my laptop as my work was done.
Johnny's mum pointed to me and said;
"Pegi sana, duduk dekat Kakak Pandai. Suruh dia ajar kamu k.."

Today,…

Appreciation Day

Today at my church, the parishioner celebrated Hari Pahlawan. No wonder there's a lot of army in their uniform inside the church. Ex-armies were also present. In conjunction to Hari Pahlawan, the mass today was dedicated to the army forces to honour the service of our army to serve our country.
Few months back, there were large group of nurses in the church too. In conjunction to Nurses day, similarly, the mass was dedicated to our nurses to appreciate their work towards us all.
Having this days to honour praticular body, i kept me thinking, we have a lot of day of honour. Mother's day, Father's day, Teacher's day, Hari Pahlawan, Hari Polis, Hari Jururawat etc.
Kenapa ada certain hari untuk particular bodies? Kenapa tidak ada hari Pemungut Sampah? Hari Pak guard Sedunia? Hari Mak cik Cleaner sedunia? Hari pemotong rumput? Hari pekedai runcit? Hari drebar bas? I am not trying to make jokes here. I mean, this people are important too..dont you think?
malden

One thing most people not comfortable to talk about

Death.
Yes, death. Least favor subject to be talked about. I admit that i, myself handle deaths horribly too.
I attended a funeral today, a very close relative. At first i wasnt gonna attend cause i dont like funerals but ignoring is wrong. I worked halfday and as i was driving the family's car, i have to pick everyone up. My working attire was quite appropriate for the occasion so no change of clothes required, i head straight to the venue.
Like i said, i handle death horribly. I dont like to see people cries, i dont like to hear the sound of people crying too. It breaks my heart. Of course, no one like losing their loved ones. Series of event that breaks me the most during a funeral service are : 1. The carrying of the coffin out of the house. 2. The last respect paying at the church. 3. The lowering of the coffin into the ground. I dont know how to hide my tears. To hold back the feeling, it hurts my chest. The trick is, to use sunglass to cover my eyes. urgh.
I get the chance to je…

Jolly Beggars

Image
I have encountered various kind of beggars. Banyak-banyak ragam, dan banyak-banyak cara mintak derma. Kat sini, Kuching la, paling common yang duduk-duduk kat tepi-tepi lorong jual tisu. Satu lagi jenis yang buat performance jalanan. Main alat-alat musik, dan bernyanyi. Usually those doing this are the blind.
Masa aku duk Penang pun aku jumpa banyak-banyak jenis. Aku pernah terkena gak. Jenis-jenis yang approach merayu-rayu mintak duit ni aku malas sket. Kalau siyes die susah, aku tak kesah nak tolong singgit, dua ringgit. Tapi, aku ragu-ragu sebab tengok badan dia sehat walafiat. Kat area Komtar, ada satu pakcik jalan terhenjut-henjut, mengheret kaki die yang fresh berdarah. 1. Kalau kaki die luka bapak besar gitu, apsal die taknak balut? Exposed wound kan bahaya, kan akan menyebabkan infection? 2. Wound die tu, xde plak dihurung lalat. Lalat kan suka fresh wound. 3. Pakcik tu, dah berbulan-bulan berlalu, luka kat kaki die tu tak juga sembuh-sembuh. or atleast kurang ar. Maintain sama…

Kronologi Ke Ibu Kota Untuk Ditemuduga

Day 1
1530- Depart from Cat City after about 30 minutes flight delay. Earlier on, met my friend at the airport. Die tanya " Apsal ko selalu sangat ulang-alik KL? G tengok bola lagi ke?". Then time imigresen clearance, pegawai tu pun tanya soklan lebih kurang sama " G KL tengok bola ke?" Heh. Dah ada cop bola erk kat dahi aku.

1720- Tiba di LCCT. Rasa nak terkencing sangat. Tak tahan. Pinjam jamban kapal terbang dulu sebelum turun. Quickly beli tiket bas ke KL Sentral.

1730- Gerak ke KL Sentral. Pejam mata jap lam bas.

1830 - Tiba di KL Sentral. Cepat-cepat g beli tiket KTM ke Sg. Buloh plak.

1900 - Tiba di stesen KTM Sg. Buloh. Tepon Cik Bantuan tanya direction. Die cakap either jalan kaki ja ke lokasi X or naik
teksi. Tanya Abg Teksi boleh tak tolong hantar ke lokasi X. Abg teksi cakap distance dekat sangat, alang-alang nak hantar. Lagipun nanti jauh plak die kena U-turn. So, jalan kaki je lah adventure. Jalan halfway ke lokasi X, tetiba ada bunyi orang ho…

When people start to discover your 'other' side

Image
Helo again people. Forgive me for being lazy to type new entry on this blog. Aku pun perasan aku makin malas. Dulu sikit-sikit benda aku nak taip. Sekarang aku malas gilerr nak taip benda remeh. haha.
Sebenarnya, aku dah gatal nak menaip sejak hujung minggu lepas, tapi cam aku cakap tadi dan sebelum ni, MALAS.
Minggu lepas aku ada dinner opis. Balik-balik dinner. Sebulan nak 3 kali kot. Koyak rabak ar poket nak bayar, p naseb aku punya orang bayarkan. So, kalau tak g macam disrespect pulak orang yang bayarkan. Lagi satu, kalau tak join, mula la orang cakap taknak minggle dengan orang len plak nanti. So untuk menjaga reputasi diri ini, saya pun mengagahkan diri untuk join. Padahal pada masa yang sama lemah longlai tengah takda semangat untuk berasa hot dan cantek.haha
Well, to make story short, the dinner was a farewell party for officers who are going to be transferred. Apsal aku nak cakap pasal dinner yang dah berlalu?sebab sampai hari ini orang opis kutuk aku. Takda la kutuk kaw-kaw, …

My current hobby.

Image
Hobi saya petang-petang, online sambil menampar-nampar nyamuk pastu kumpul banyak-banyak atas meja.


Bye.

Ain't happy with your job 2?

Image
Orang yang sama menjadi kan aku seorang pembeli kuaci yang berkaliber satu pagi panggil aku.

Mel, nak mintak tolong sket.

Ok. Apa dia?

Nanti kamu tolong pergi kedai bawah sana tolong laminate ini. sambil menghulurkan wang kertas RM1.

Huh?!Aku still blur. Pagi-pagi memang aku slow pick up sket. mamai.

Ni haa.. laminate duit kertas singgit nih.

Err..Ok.. Kena laminate duit singgit ni gak ke? Kalau saya TERlaminate duit singgit lain camna?

Jangan salah laminate! Nak yang tu jugak. Kamu tanda ar, kalau takut tersilap. tak pun hafal no siri.

Err..Ok.

Tadi aku g tanya upah laminate duit ni RM1.50. Nah RM1.50 untuk bayar upah laminate k.

Ok(lam hati. Lorh..tadi dah tanya kat kedai tu apsal tak laminate je terus? Apsal nak aku gak g buat keje pelik ni??)

Apa spesel nya duit ni sampai nak laminate?Kata aku tanya lagi menyebok tak sudah.

Pagi tadi aku bangun. Aku seluk-seluk bawah bantal aku jumpa ar duit ni. Aku tak pernah pun letak duit bawah bantal. Entah cam mana entah boleh tetiba ada kat situ. Duit …

From Cat City to Capital City, to turn into Reds.

Image
The Reds was in Malaysia.... Warghhhhhhhhhh.........
Ok. So you heard me screaming hysterically crazy like Bieber fans.

I dont know how to describe my feeling. It was crazy. It was crazy to visit Bukit Jalil for the first time. It was crazy to see both Malaysia and Liverpool team not through tv screen. It was crazy to sit in the extremely noisy and hot stadium congested with thousands of people. It was crazy to be there with my good friends.

Though for a moment i would prefer to just watch the match at home. You know, boleh duduk gaya bebas golek-golek depan tv. Boleh tengok replay. Takde la duk tertanya-tanya ape dah berlaku sebab tak dapat dengar bunyi wisel. Or tak perasan linesman angkat flag dah sebab offside. Plus, you can sleep comfortably if the game gets boring. (cc : Awek Cesc :P).

The game was slow during the 1st half. Almost regret coming over. Charlie Adam penalty kick and Shafiq Rahim beautiful free kick save the boring first half from being goal-less. Gandingan Joe Cole and…

Quick update

Hello people. I have been typing this line several time to update my blog, but it end up to my drafts. I started typing about 2-3 lines and i end up having headache. So, batalkan niat.

Basically, i can say i am pretty occupied this recent weeks. A lot of stuff happens. I do receive messages through facebook asking why aren't they any new post in my blog. Suprise gak ada yang concern pasal my blogpost erk? haha. But like i said, i have been trying to update tapi kurang sehat sket so malas. Ilham mahu blogging macam besa bersepah-sepah tapi sebab suhu badan pun naik, idea meresap keluar dari kepala melalui proses evaporasi dan dibiarkan sahaja.
And yes, sekarang masih demam. Tengah coughing state mengalahkan bunyi bom atom. But getting better. I hope i'll get much better by the end of week.

Ok. Recap of my previuos week. I attended 5 days course dan dari situ la aku demam. Basically, what i learn during the shortcourse was everything new. Learn about finance. Crack my head to get a…

An effort to lower down the level of PMS

I joined Corpus Christi possession after the mass. Then i headed to the carnival, where Taib and his wife and several other minister was present. Not that i am dying to meet these politicians, but i need the distraction over my unexplainable thoughts and feelings.

But the main reason was, to support my friend's sis, who participated in the Dayung Skora competition. Dayung Skora is the Bidayuh version of Kumang Gawai, or in other words, the Beauty Pageant. I watched the contestant during their photoshoot session. Teringat photoshoot America's NExt Top Model. Ala-ala gitu ar.

After the announcing of the winner, the crowd was entertain by the local live band. To me, they were great. But the crowd wasnt supportive. The band were singing "Price Tag by Jessie J", "Firework by Katy Perry", " Just the way you are- by Bruno Mars" and many others. My friend and i , we were enjoying the song. We goyang-goyang palak at the back of the crowd, as we peeked at the…

PMS

Problematic Mel Sickness

Penyakit ini tak muncul setiap bulan. Kadang-kadang ada. Satu perasaan bodoh yang unexplainable. Time-time sebegini, semua benda rasa tak betol. What i hate most, semua benda aku tengok buat aku rindu kehidupan lalu. Ikan apa?! (what the fish!)

Kasut, lampu isyarat, stereng kereta, headphone, sarung bantal, pinggan .... apa-apa lah. Mesti fikiran aku akan melayang jauh mengimbas masa lalu, memandai jerk relate dengan objek aku lihat. Contoh aku melihat payung. Aku teringat dulu aku beli payung kaler biru sebelah dalam kaler grey. Payung itu hilang. Sebelum payung itu hilang, aku teringat sapa aku pernah payungkan bersama di bawah payung itu dikala hujan mahupun panas.

Nampak basikal. Basikal, aku jeling parut kat tangan aku. Teringat beberapa tahun lalu ketika aku cuma setinggi 120cm, main basikal tengah panas meluncur laju menuruni bukit lalu jatuh macam gaya lagak ngeri. Tidak sakit. Tapi tayar depan basikal sudah bengkok. Anggota . badan luka-luka berdarah. K…

Nenek ku dan kata-kata hikmah beliau 2

"Dulu-dulu, ada seorang pakcik drebar bas pelancong.

Dia sangat baik ngan famili kita.

Suatu hari, nenek mimpi dia datang umah bawak bunga.

Time tu pakcik kamu yang bongsu, tak kerja lagi. Juga tak kawen lagi.

Lepas nenek mimpi, tak lama lepas tu terus pakcik kamu dapat kerja dia yang sekarang.

Dan pada tahun yang sama pakcik kamu terus kawen.


Malam tadi, nenek mimpi ada orang bagi kamu bunga. "


Erk...?!!

Tips untuk telefon anda yang TERberenang dalam air.

Tadi bukak yahoo homepage, ada article pasal macam mana nak selamatkan tepon anda yang masuk air. Macam tau-tau je kisah aku baru-baru ni. Terasa I tau. Lepas baca baru aku ingat dah nama lain kalsium klorida kontang macam aku tulis kat post aku terdahulu rupanya silica gel.hahaha.

I did pretty much the same macam dalam article tu cuma yang ni dia eksperimen pakai beras. Yela, kalau kat rumah, mana nak cari silica gel. Tapi aku baru tau boleh gak pakai beras rupanya sebab beras ni serap kelembapan gak. Kalau aku tau awal ritu, malam tu jugak aku baling tepon, timbus dalam tong beras kat umah aku. Biar esok hari, bila time orang nak masak nasik, orang cedok beras dengan HP aku sekali lepas tu tanak. Mampus terus HP.

Untuk pengetahuan anda, selepas HP saya dikurung dalam container dengan silica gel yang aku curi dari bekas vitamin sape ntah ritu, First attempt on, gagal. Aku bawak g kedai, tuan kedai tu cakap, besenya kalau nak repair lepas masuk air, mahal. Better beli hp baru. Tapi aku…

Handphone punya pasal

Di suatu tempat beberapa ribu kilometer jauhnya dari sini, anak-anak muda busy bermain-main dengan telefon pintar. Seawal umur 3 tahun sudah memiliki telefon bimbit canggih, boleh video call, siap ada GPS, online tak payah cakap dah. Anytime, anywhere boleh online. Blackberry? Iphone? Semua ada lah! Sedangkan orang dalam contact list pun kurang 10. Yang pasti no tepon mak bapak ada kat speed dial. Yela, budak lagi. Sekolah pun tak abes lagi belajar sampai sifir 12. Lepas tu duduk depan TV, tengok realiti show. Lepas tu vote banyak-banyak artis hensem walaupun sora tak sedap.

Di tempat berlainan, tidak la jauh dari sini. Dekat je. Seorang gadis ayu lagi hot, dikecam hebat oleh rakannya.

"Oi. Apsal aku kol ko, ko angkat tapi tak cakap pape?! Buat habis credit aku je siot!"

"Handphone aku bodo ar lepas masuk air ritu. Jangan kol ar. Aku tak dapat dengar pape pon."

"Patut la aku asyik dengar bunyi air je bila aku kol.."

Kejam. Gadis itu Rasa macam mahu baling saja…

Gawai Story

Image
Holla. Its been a great festivity for me. I dont know where to start. I did not expect I would feel like this, but i like it when i feel great when i am least expected. This is not a flowery feeling, nor it is not a feeling of love is in the air. Yes, it is unexplainable, it is just a feel good feeling whenever you dont feel bored because you took every chances to be busy and occupied, at the same time had real fun.

Let's see how my days goes.
31st May - Fine. For 3 years, i've missed Gawai preparation. I either dont come home, or i came home on Gawai day itself so i barely involve with the prepration. Penangan menangis-nangis kupas bawang, masak-masak (ko masak ke Mel, ke ko tengok je?), panggang-memanggang, pasang langsir, tikar, angkat meja-kerusi, aku dah rasa balik dah tahun ni. Ambik kau.


This is not lemang. It may look like lemang but it is not. Ko sumbat daging ayam, or any other meat dalam buluh. Pastu ko masak cam wat lemang gak ar. The taste is real good cooking inside…

Happy Gawai, Folks.

Image
Its 1.20 am. I am still eager to blog. Because i wana do 1 pre gawai post. Currently i am very tired, but still find a little strength to type this entry. Tadi selesai memBBQkan segala-gala yang ditugaskan untuk dipanggang. Sebelum tu sibuk perap ayam dan daging, kupas kulit bawang (tetap gagal kupas kulit bawang merah, mesti end up berair-air mata.haha). Sembelih ayam tak berani, tengok dari jauh jek, tapi kena gak cabut bulu ayam.haha. Dulu kecik-kecik kena kejar nak tangkap ayam kat reban. Skang beli je kat pasar, tak payah nak main kejar-kejar. Tak elok ar tengok anak gadis hot lagi gorgeous berlari-lari kejar ayam. Kang jatuh tersungkur time tengah kejar ayam, bak kata Step, berselepet tahi ayam kat muka kang, kan hilang ayu.hahaha.

Skang lenguh plak dah bahu, belakang dan pingang. Mesti gara-gara aku berdiri lama memangang tadi. Pastu kena angkat-angkat plak sofa. Adei. Tikar pun sudah siap dihampar. Umah aku time Gawai mesti ala-ala tradisional, main tikar rotan. Time-time lai…

The Seasons are all over.

Alrite, sekarang semua TV series aku layan sedang berehat. Bosan ah nak tunggu. Then bola pun dah habis season. Tambah boredom. Talk about football, i miss my football talk among my friends. I want to talk football here.
Ok. Kita tau Man Utd menang Liga Perdana Inggeris. Apa faktor Man Utd menang? In my opinion, sebab ada Hernandez. Yes, ada Berbatov, and yes Berba is the Top scorer but kehadiran Chicharito mampu menyebabkan Ferguson beralih kepada beliau, at the same time beliau mampu menyebabkan Berba cuma duduk-duduk panaskan kerusi simpanan. Sebab gandingan Chicharito-Rooney lagi membunuh berbanding Rooney-Berbatov.
Secondly, the inconsistency of other rival club. Arsenal up and down performance, and sadly they blew off all their chances to win a cup. Chelsea juga tidak konsisten, they are strong at first, but towards the end..goyah. Liverpool? Tak payah cakap. One of our worst season ever. Spurs and Man city do keep giving pressure but not enough.
Congratulation to Man Utd, though …

Slowly, gawai mood is so on.

Image
Gawai is approaching, past few weeks, the feeling is normal. Tiada la teruja mahu gawai or anything. Not like when i was a kid. Bila tiba cuti sekolah, oh excited tidak terkata. Tapi aku ingat ar satu benda mesti buat aku paling excited masa kecik adalah...LEMANG. Well, lemang masa dulu-dulu kat famili aku, hanya muncul pada musim perayaan. So bila aku tengok belakang umah aku ada asap-asap, aku tau dah mesti nenek aku sedang buat lemang. Siyes excited. Lepas tu, tau la aku sibuk tengok-tengok orang buat lemang, tapi tak tolong pun.haha. Tapi sekarang suma orang malas nak buat macam-macam, nak prepare,busy, last-last main order jek lemang. Tapi yela, dah besar(ah..benci statement dah besar), excitement kurang.

Ok. Since it is school holiday, my house is infested with kids. Yea, kazen mazen, anak sedara suma balik kampung. tapi budak-budak ni penat layan. Dorang banyak tanya. Sometimes yes there are adorable, tapi penat dho layan. Mahu control pun susah, lari-lari, kuar dari rumah, main…

I am no teacher.

"Ko tak keja lagi? Bukan ko ada degree?"
"ERr..ha'a. Sabar ja lagi."
"Dulu amek course apa?"
"Bio." Jawab sambil malas. I know where this conversation will go.
"Apsal tak amek cikgu?" JACKPOT! Sudah kuar soalan cikgu. Selepas beberapa saat.
"Tak apply KPLI?..........itu la.....masalah kamu graduate sekarang......tak berani menjadi cikgu................... . . . . . . ."
......Cikgu.....
..........................cikgu......................
...............................................cikgu............................................
....................................................................cikgu......................................................
And the conversation continues..on how much better life would be if i become a teacher.

Ok. I cannot says this to you just now. With all respect, you are my superior. Saya hanya angguk-angguk paham.
I'll vomit everything in my heart here. Kenapa saya kurang ma…

Since when do i blog?

OMG. I just complete browsing through all my old posts. Hillarious! Segelintir entri saya sangat la bodoh. Aku pun tergelak balik bila baca. Bengong ar. Aku pun tak sangka dari mana entah datangnya idea-idea bangang aku buat entri sedemikian. haha. Lawak dho bila ingat balik. Bila ingat balik kejadian tersebut, sungguh tak boleh blah.

And of course, entri-entri emo. Bila aku sedang sakit hati. arghh.. Salah satu reason aku suka taip-taip bila marah, terhasil lah satu entri yang rage. I dont like reading this type of entry of mine, because it reminds me of my down moments. Aku dah type, biar ja lah.haha

Drafts. ada banyak entri tidak terpublish di sini. Mostly entri rage. haha. Or entry i feels like im being insensitive to others. Juga entry yang bila saya sudah habis type, it sound too personal. So saya batalkan niat mahu publish. Yes, typing what i feel membantu saya sikit. Habis taip rasa lega, tapi cerita bodoh saya mostly publish, ada juga entri terhasil time marah-marah, emo, sedi…

Kisah HP menyelam di dalam baldi

Image
Aku pulang lepas lepak-lepak ngan kawan, tiada la mengantuk untuk tido terus. So online la dulu tunggu mood ngantok sampai. Lepas tu marah-marah geram main angry bird. Blogging, belek-belek facebook, tweet sesekali-sekala.
Menguap.
Yes, sudah ada simptom mengantuk. Better masuk tido. LEbih kurang pukul 1 pagi. Pelik juga tiada rasa mahu tido, selalunya awal-awal lagi dah mengantuk. Mungkin adrenalin masa interview siang hari masih ada dalam sistem so rasa mahu tido kurang.
Sebelum masuk bilik tido, berus gigi, cuci muka dulu. Then tuka seluar purple poket-poket yang dipakai tadi. Takkan nak pakai tido, tak sesuai. Teringat tertumpah teh tarik kat seluar masa keluar minum tadi, terus seluar itu di lontar ke dalam baldi berisi air separuh.
Membuka pintu bilik. Nak set alarm untuk bangun pagi esok. Handphone! Letak mana?
Kali terakhir ingat letak dalam poket seluar. Sudah! TEringat part membaling seluar ke dalam baldi tadi.
Berlari ke bilik mandi. Kelihatan hasil balingan tidak kemas seluar k…