Posts

Showing posts from December, 2010

Untuk Kamu, dan segala-galanya di 2010

................................

Walau kumasih mencintaimu
kuharus meninggalkanmu
kuharus melupakanmu
meski hatiku menyayangimu
nurani membutuhkanmu
kuharus merelakanmu

......................................

waving to 2010 :)

Summarizing my 2010, ups and downs.

2010 down moments

FYP. It is streesful some part of it. Cultures got contaminated. Data incomplete. Thesis writing with many corrections to do. Print and re-print drafts. Spent a lot of many on thesis printing and hard cover binding. slide presentation and VIVA.
Futsal training. Futsal is not stressful, it never does. But the preparation, to meet Unit sukan officials to do updates, setel-setel urusan sukan, meetings, kadang kala make it tiring. Nak inform players suruh turun training lagi satu hal, kadang-kadang 2-3ekor ja yang turun, macam-macam alasan.PPC concert preparation. A lot of preparation were done already, towards the end it had to be cancelled due to H1N1 epidemic. It was so tiring and a lot of difficulties.I was cheated on. I was betrayed by the person i trusted most right under my very own nose. Im totally fragile at this time.
Convocation. To return to Penang for my convocation was a bit difficult, because its going to need a lot of money. And financially,im broke. My fami…

Menghabiskan saki baki 2010 dengan berguna

"Sudahkah anda mendaftar sebagai pemilih? Daftarlah sekarang sebagai pengundi di Pejabat Pos Malaysia yang berdekatan"

Mataku terjeling paparan poster di sebelah kiri dinding pos opis tatkala aku sedang menunggu giliran untuk membayar bil. Bil-bil masih ku pegang kemas. Wang-wang yang diamanahkan kepada aku untuk membayar bil, ku pegang erat. Mataku masih meliar ke arah poster itu tadi.
Ayat poster itu membuat aku berfikir sejenak.

Sudahkah aku mendaftar sebagai pengundi. Belum. Perlukah aku mendaftar? Antara persoalan-persoalan yang bermain di kepala ku. Pakcik di kaunter sudah berlalu pergi, bermakna sudah tiba giliran ku. Lantas ku bangun menuju ke kaunter, lalu menyerahkan semua bil kepada abang di sebalik kaunter itu beserta wang-wangnya. Sambil abang itu setelkan bil-bil tersebut, aku masih lagi memandang ke arah poster.

Tiba-tiba aku membuka mulut.

"Encik, kalau daftar mengundi lama tak?"

"Tak lama pun. Kejap ja"

"Owh..kalau camtu nak daftar lah"…

My Almost Daily Jokes

+60137135516
Pinjaman wang 1-2%
(followed by Chinese characters i dont understand)

+0194104552
RM0 Video 3gp tersebar dr koleksi laptop student2 U
(rakaman sendiri)
Sila taip ON PM htr ke 32211
pasti best!!

+60134756680
Jikalau Anda Boleh Tahan Nikmat Koleksi Video
Peribadiku Yang Hebat!
Sila Balas Ya
Warning! Hanya untuk umur 18 tahun ke atas

+60134209645
Sunyi? Anda dipilih utk menikmati model kami yang panas.
Utk mendapat Koleksi Video Peribadi yg hangat tersebut,
sila balas ya. Warning! Hanya untuk umur 18 keatas.

+60134380512
RM0 : LEKAS! Aksi BASAH 13 org pramugari dari pelbagai
negara yg saya rakam di private party semalam BANGLO SEMALAM.
Taip ON RINA htr ke 33665.
SMS OUT to option out.
TB0378063550

+60137243919
Video model terlampau!
Taip ON JTA dan hanter ke 33881. Skrang.
Pendaftaran FREE. Download skrng dan jgn tunggu lagi.

+60134573076
Lebih 100 video "homemade yang terpanas" utk koleksi anda!
Jika mau, sila balas. Yang pasti SEKTIFIED! Hanya untuk
umur 18 ke atas, WARNING!!

+60134019402
RM0 S…

Free Call

Semalam birthday saya. Saya dah ingat dah. Terima kasih kepada mereka-mereka yang wish, dan bagi hadiah. Thanks also to the person who sing to me a the very last minute, kinda make my day.

Tapi ini isu free call. Semalam maxis mesej saya cakap saya ada free call to semua no maxis.

But have no idea who to call. So saya biar free call membazir begitu sahaja.

Kan best kalau saya birthday, kawan-kawan saya yang dapat free call. Boleh lah mereka nak call saya pastu wish hepi birthday. Ni saya pulak yang mengada nak call. Cuba imagine.

"Hi! Saya sengaja call awak ni. Hari ini hari jadi saya, sebab tu la saya call. Cepatlah wish"

Gedik.

Christmas sudah habes?

Amaran : Entri ni mungkin panjang dan tak tersusun. Keep reading at your own risk.

Macam mana saya nak cerita krismas saya? Begin with attending christmas eve mass malam itu, mood krismas semakin meningkat. Awal tu, komplen2 dalam hati sakit-sakit pinggang angkat barang. Nasib baik demam semakin pulih. Suara merdu pun sudah kembali sedikit, boleh sudah nak nyanyi lagu krismas.haha.

Christmas morning, bukak-bukak hadiah bawah pokok krismas. Hahaha. Paling hepi kazen mazen kecik ar, tapi bila tengok mereka happy, saya pun happy juga. Cukup. Lepas tu, rumah mulai sibuk dan menjadi crowded dipenuhi kazen semazen. Saya pula sudah plan-plan nak kuar visiting rumah kawan-kawan. Some of my relatives tak sempat nak jumpa, sebab dorang datang rumah time saya keluar. Biasa la tu, jadual tak serasi. Begitu juga bila nak ngabang rumah kawan-kawan. Bila saya nak pergi rumah dorang, dorang takda di rumah. Bila dorang nak datang rumah saya, saya juga tengah keluar.Pandai-pandai la set. Rumah pertama s…

Merry Christmas

Morning people. Its Christmas morning, the day is bright. And I feel good. Thank God you cannot see me smiling, or else it may annoy you. Yesterday was kinda a hectic day, as expected, with all the preparations. By the way, my back is getting better. Good. Still sick but much better.

Yesterday Bau town was chaotic. Little Bau town had a traffic jam. Dengan jumlah manusia yang banyak dan masing-masing sibuk with their last minit shopping, pekan Bau yang selalunya lenggang jadi sangat kusut. Saya cakap kusut sebab banyak sangat orang dan saya jadi rimas. Dan pada masa ini juga , tendency nak terserempak dengan rakan sekolah lama, saudara-saudara bau-bau bacang, ex, pujaan hati, dan cikgu-cikgu sangatlah tinggi. So, result dia, saya terserempak dengan ramai orang. Seperti biasa dialog bermula dengan saling bertegur sapa, manakala saya membalas teguran, kebiasaannya, saya disconnect kejap sebab tak kenal pun siapa yang menegur saya. haha. samaada saya lupa saya jumpa orang tu kat mana, or,…

Saja nak mengadu kejap

Angkat sofa, panjat-panjat pasang langsir, hampar carpet, letak sofa balik,.
Angkat kotak air. Susun meja. Kuar pergi beli barang. Kuarkan barang dari kereta.
Letak barang atas meja. Pergi kereta balik, angkat beras.
Sakit pinggang weh.

Gosh. I need boys in the house.

My Wishlist

10 . A concert ticket

I always have a dream to see a concert, i've never been to any. Buy me any concert ticket. Tapi concert Justin Bieber mungkin saya kurang berminat la. Tapi in order to merealisasikan impian saya, mungkin saya akan terima la.

9. A ticket to Anfield

This always been my dream. I hope one day i will set my foot there.

8. A ride in a hot air balloon.

Ok. Yang ni sebab saya rasa mesti cool to experience it at least once. Tapi tak tahu la kat mana ada. hoho. Aaa..gayat.

7. Paintball

Damn it. Yang ni dah banyak kali cakap nak main but never get the chance. Heard that they do have a place in kuching. Sounds a bit expensive but you need a geng, a team in order to play. Mau cari kawan satu kepala ni yang susah.

6. White horse.

Still... i wana ride a horse. A white horse. No further explanation, it is just a dream i have since i was a kid that i want to fulfill. Hope that i would never be too old ride one.

5. Barangan yang cool

Haa..yang ni banyak option. As long as it has cool p…

Fasa Demam

Wahh..christmas is 2 more days ahead. laju betol. Rumah pun belum kemas lagi. Saya asyik golek-golek ja di bilik. Makan ubat, tido, main internet, makan ubat lagi, tido. huh. membazir hari betol.

Fasa-fasa demam saya :

Phase 1 : Tekak sakit dan kering. Suara mula menjadi seksi. Makan ubat sore throat. Rasa ok sikit. Then sore throat takda dah.

Phase 2 : Sore throat bertukar jadi batuk-batuk. Batuk yang berkahak-kahak.

Phase 3 : Hidung tersumbat. Susah mahu tido. Tak tido pun. Suara semakin seksi.

Phase 4 : Sakit pinggang, belakang pun sakit. At this phase, tak tahan dah, visit en. doktor. Got lots of pil. Haish. Lemah betul mau telan pil macam-macam kaler.

Phase 5 : Cirit birit. Fine. Malas mau jumpa doktor dah. Mesti dia bagi lagi ubat. Dah banyak dah jenis ubat saya makan. Baik makan epal.

woo..terbaik betul cycle demam. suma pun dapat sekaligus. muntah-muntah ja takde. Hopefully takda la. Tak suka muntah-muntah, especially kalau sampai keluar-keluar dari hidung. ugh.
Sekarang? Feeling bett…

I gave green light to smokers

I had this issue to write days ago, but i was sick, i wastn't thinking well. Suddenly i recall about this today. About smokers. First of all, let me tell you a little bit about my family smoking history. No one smoke in my house. Yes, as far as i remember. Maybe my great-great grandparents did. Because during their time, smoking is like a hobby. You dont have internet or TV. So to let time pass, you smoke. My late grandfather also wasnt a smoker. Even my uncles who married to my aunties, whom used to be smokers before now quit. And i never see them smoke ever since. So, since i was a kid, i was programmed to see cigarettes are not good and smokers are bad people. Until recently, my young boy cousins broke the family tradition and i saw them puffing out smoke.

Okay, so that is basically briefly about my family of non-smokers. So, like i said, i always see smoking as not healthy and bad. Until last saturday, while i was hanging out with bunch of old and new friends, my friends begin …

If you ever feel lonely

Image
Yesterday was the last sunday of advent. Which means christmas is just around the corner. Time flew too fast! By the way, I have this song, for you and for me. Found this song, and just love the lyrics. I wish someone dedicate this song to me, but no one did. So biar saya jela dedicate dengan kamu orang k..haha. It is time to spread joy and happiness kan..

Sila imagine saya strum gitar sambil nyanyi-nyanyi lagu ni. Maaf, video berat sangat, tak dapat nak upload. sebab tu saya suruh imagine, lagi pun, kalau kamu imagine, saya yang suara sumbang pun lagi merdu, saya yang tak berapa pandai main gitar pun lagi terer goreng gitar dalam imaginasi kamu kan...so, nah bagi kamu layan sendiri k...hehe..

Never Alone- Lady Antebellum ft Jim Brickman

May the angels protect you
Trouble neglect you
And heaven accept you when it's time to go home
May you always have plenty
Your glass never empty
Know in your belly
You're never alone

May your tears come from laughing
You find friends worth hav…

Sepandai-pandai saya mengelak jatuh sakit, akhirnya ku jatuh sakit jua

Image
After i went back home after attending a week course, i went back home sick. I may be due to dehydration, because of lacking of drinking water. Or maybe because im spending most of my time in an air-conditioned room, including my bedroom. Mengigil tido malam-malam. Moreover, tilam saya keras macam simen. Sakit pinggang tido. Bantal pun begitu. My last day during the course, i have public speaking and a group discussion ala-ala MUET. So kamu dinilai disitu. Imagine lah saya yang sore throat buat public speaking. Nervous+sejuk+ sore throat, tapi Thank God, berjaya juga lalui 5 minit public speaking dan 30 minit group discussion.

So i went back home,sakit, cepat-cepat mau tido dan rehat. Punya awal saya tidur, tapi tak dapat tido pun, sebab hidung tersumbat. Pagi-pagi tu, kawan ajak keluar. Ingat mahu rehat sebab demam, tapi gatal juga mau keluar sebab sudah lama tak keluar dengan diorang, lagipun termakan pujuk rayu mereka. Keluar masuk shopping complex aircond, hujan pulak, kereta pun s…

Mengisi masa lapang yang terluang

Saya sudah melarikan diri dari rumah selama seminggu. Merajuk dengan family. Oh bukan, saya sedang menipu. I've been away from home about a week now, attending courses. Bukan kursus kahwin ok. Sarawak Government have a programme so-called the Latihan Pemerkasaan Keupayaan Siswazah. Bunyi programme agak mengerunkan di situ.

So saya yang bosan lagi sudah lama tidak buat benda yang membina pada awal pikir dua tiga kali mau join ka tak. Last-last saya join. There were about 70+ of us, all graduates. Bunyi macam ramai? Sangat. Itu baru batch yang sama dengan saya attend that course. Minggu depan ada lagi kursus yang sama, begitu juga minggu yang selepas itu. Mengikut perkiraan saya, beribu-ribu graduates, count me in. Itu lah hakikatnya.

Program awal-awal baca memang baca tajuk pun sangat bosan dan saya sudah set kalau ceramah saya mau tido. Sudah susun-susun kerusi lagi bagi elok nak dapat posisi sedap nak berdengkur. Check-check mau kelip mata pun tak sempat. The speaker superb la. Ver…

Berita Terkini

oleh: Mel Malden
mel_malden@yahoo.com

BAU - Seorang nenek tersungkur ketika berlari untuk menyelamatkan kain beliau di ampaian ketika hujan mula turun dengan lebat. Nenek tersebut gagal mengawal kelajuan larian beliau dan gagal mengagak luas langkah kaki menyebabkan beliau jatuh tersembam di atas hamparan batu di tepi rumah. Nenek tersebut mengalami kecederaan di kepala, lebam dan luka di kedua-dua belah kaki. Salah seorang cucu beliau, Ursula,18, berkata beliau tidak sempat menghalang mangsa yang berlari laju ke arah ampaian, sebaliknya hanya mampu melihat mangsa terbaring di tempat kejadian, dipercayai tersadung kaki sendiri. Kakak Ursula, yang hanya ingin dikenali sebagai Mel Malden,22 pula pada waktu kejadian tiada di rumah. "Saya keluar dengan kawan, sampai-sampai rumah adik memberitahu suruh melihat keadaan nenek. Saya dapati bahagian berdekatan mata nenek saya sudah lebam, dari angle pandangan saya sudah seiras ikan flowerhorn." Ketika disuruh untuk mengulas lebih lanju…

My childhood heroes

Image
Not so long time ago, i saw my friends status in FB to change their profile pictures to their childhood cartoon, as an act to support the campaign to stop violence against children. Not that I do not support the campaign, cuma saya ego sikit tak mau tukar profile picture. After all, my profile picture is already of a cartoon character, but of myself.haha

Baiklah, kenapa saya nak merapu hari ini, sebab saya nak cerita sikit my childhood hero. Mungkin kamu mula lah nak teka meneka hero saya disitu. Spiderman? Batman? Ultraman? Power rangers? Tidak. Itu semua hero abang saya. Saya layan semua yang berikut masa kecik-kecik, but the most benificial hero of all is this fellow.

ELMO.

Kamu tak kenal haiwan bulu-bulu merah ni? Saya sendiri pun tak pasti elmo ni binatang species apa. Tapi beliau lah cikgu saya yang first. As a kid, i spent a lot of time at home. Masa saya kecik, kawasan kejiranan saya tak ramai budak-budak. Oh..mungkin tiada langsung at certain times. My bro at that time sangat ja…

Hobi saya

Image
Adoh. Tajuk entri macam tajuk karangan masa zaman sekolah rendah.haha. Baiklah. Cik Maureen ada komen di entri lepas suruh saya cari hobi untuk lupakan bola. Nah hobi masa lapang saya.

Main crossword puzzle. Dapat membantu mengelakkan otak dari berkarat, mengisi masa lapang serta menjulingkan mata.


Haa..siap beli banyak-banyak edition lagi. Nampak sangat banyak free time. haha

Yang ni, saja nak show page ni. Sebab dalam crossword yang ni dia show nama orang paling kool di dunia.


Selain itu, Hobi saya pagi-pagi baca The Star. As much as I wanted to avoid from reading political issues dan risau-risaukan diri baca kes jenayah, bencana serta berita pasukan bola sepak saya sokong kalah, tak dapat nak dielakkan TERbaca paper setiap hari. So, habit saya selalu belek bahagian belakang paper dulu. Orang selalu cakap saya nak cek result nombor ekor. Cis. Saya cek result bola la. Saya nak baca berita sukan. Suka hati tuduh-tuduh orang main sports TOTO. Selain itu, saya belek section comic. Lepas tu …

Cerita pusak lagi

Image
Kisah pusak kecik ini bermula selepas pada suatu hari, adik saya jumpa pusak ini berkeliaran di depan rumah. Disebabkan adik saya turut memiliki sifat belas kasihan macam KAKAK dia, maka adik saya pun bawa balik pusak ini. Tapi, pusak-pusak saya yang lain tidak suka pusak baru ni. Maklum la, pendatang tanpa izin. So mereka selalu gaduh-gaduh sampai injured.
Kami suspek pusak tu mesti pusak orang buang, sama seperti asal usul pusak-pusak yang lain di sini, yang berlegar-legar di kawasan rumah saya, last-last kami bela. Tapi, sebaliknya. Itu bukan pusak orang buang, itu pusak jiran saya.

Satu hari, jiran saya keluar pandu kereta kancil merah beliau. Tanpa beliau sedari, kucing-kucing beliau sedang tidur-tidur di ruang enjin kereta. Masa beliau start enjin kereta, mak pusak tersebut berjaya melarikan diri, tapi anak-anak pusak yang lain lambat sikit turun so drop one by one dari kereta sampai ke depan rumah saya. Pusak yang ini adik saya jumpa depan rumah. Untuk pengetahuan anda, pusak-pu…

Dialog bahagia di pagi hari.

Bangun pagi-pagi, nampak ETBD baca paper. Tak ucap good morning lagi saya dah keluarkan dialog ini.

"Nanti saya nak kuar tau.."

"Ok. g mana?"

"Kuching.Kuar dengan kawan"

"Ada duit tak?"

"Err...."

"Eh..dah lama awak tak mintak duit kan. Ada lagi tak duit tu?" ETBD tak tau saya tak mintak duit tapi selalu copet duit adik.

"Takda. hee..." Sambil sengih-sengih menampakkan gigi yang belum diberus lagi.

"Nak brapa?"

Dalam fikiran, nak mintak RM50 pun cukupla tu. Nak reload tepon, nak makan-makan nanti, minyak lagi. Tapi tak sempat nak gitau, ETBD terus menyampuk lamunan.

"RMxxx cukup tak?" maaf. jumlah sebenar terpaksa dirahsiakan.

"Cukup ja. makseh!"


Kalau hari-hari begini kan best.

Nota : *ETBD - Encik Tukang Bagi Duit

Pesanan Buat Penaja

Dekat account facebook saya, saya tengok mostly status kawan-kawan saya berkisar pasal december. Especially mereka-mereka yang tak dapat nak sembunyikan excited nak sambut Krismas. Sebelum tu, saya dah pasang pokok krismas. Err..Sapa yang excited ni? haha..saya tau awal..tapi saya nak pegi carolling, so kena buat mood muncul. dah lama dah tak ekot sejak bermastautin kejap di Labuan dan Penang. Pulau-pulau yang telah berjaya memulaukan saya dari kampung halaman. Tak tahu apa itu Christmas Carol? Respon saya selalunya mesti suruh kamu google sendiri. Tapi hari ni saya bagi tips la. Saya pasti kamu pernah tengok citer Mr. Bean episode dia sambut krismas. Ada budak-budak ketuk pintu dia sambil nyanyi-nyanyi lagu krismas. Lepas tu en.Bean pura-pura nak bagi coklat, tapi lepas tu dia pergi hempas pintu plak depan budak-budak tu. Ha..budak-budak tu pegi carolling la tu. So, saya nak pergi nyanyi dari rumah ke rumah k..lalala

Alah. Sudah terkeluar tajuk. Ada pesanan untuk mereka-mereka yang te…

Lots more reason for you to hate Facebook.

Image
Menyampah gila ah tengok wall orang penuh dengan perang mapia!
Jap. Apsal rasa macam terasa semacam ja ni..