Makcik serbaguna

Sedang melahap mi kolok paling simple sebab murah tapi tetap sedap, dan milo peng (yea, kali ni saya order betol k..), sambil tunduk-tunduk sedang makan, nampak kelibat kaki orang yang tak dikenali menuju ke arah saya. "Jangan lah pegi sini, jangan lah ke sini " kata saya dalam hati sambil kunyah-kunyah mi kolok.


"Amoi ar..."


Iskh. sapa pulak panggil orang amoi-amoi ni. Saya dongakkan kepala, tengok ada makcik bawa bakul besar, sedang senyum-senyum dengan saya. Disebabkan makcik ni senyum-senyum dengan saya maka saya pun assume dia sedang bercakap dengan saya. Saya pun memberi senyuman tidak ikhlas, dengan harapan makcik itu berlalu pergi selepas saya sekadar melemparkan senyuman sahaja, sambil menyepit-nyepit mi dengan chop stik kaler oren.


"Amoi ar, u mau beli cucur ha?" sambil mengeluarkan plastik berisi cucur pisang.


"Owh. takpa tak apa.hehe" kata saya menolak.


"Tak mau cucur, ada karipap, lain-lain kuih pun ada ley. Tak mau ha?"


"Takpa, takpa. tak mau, tak mau. hehe"


"Sayur u mau ha? " sambil menghulurkan sayur kailan satu ikat kat saya.


"Sayur? owh. takpa.takpa..hehe " saya tolak lagi tak mau beli.


"Ada manyak jenis sayur ley. Ada kacang panjang, kobis, kangkung ini suma. Apa jenis u mau?" sambil mengeluarkan satu demi satu ikat sayur yang berlainan jenis.


"Tak apa, tak apa. Di rumah sudah ada banyak. hehe" kata saya, tipu, sambil sengih-sengih. Mana saya pernah tau barang dapur di rumah tu ada lagi ka tak.


"Tak mau sayur ha. U mau colgate ha? Berus gigi pun ada ley" sambil mengeluarkan satu kotak ubat gigi, makcik itu claim itu colgate, tapi saya tengok brand Fresh n White, dan beberapa batang berus gigi yang masih baru.

"Eh, tak apa. tak apa. " Saya menolak lagi. Kali ini mata penuh berkaca-kaca dengan harapan makcik tu pergi dari meja saya cepat-cepat.

"U mau pisau ha? " Sambil mengeluarkan pisau pemotong daging yang besar. Saya terkejut. Pergh, pisau pun dia ada.
" Pisau kecik pun ada ha. Ini lampu pun mau jual. mau ha?"

"Takpa Auntie, takpa.." Saya menolak dengan baik. Saya pun tak tahu kenapa tiba-tiba saya panggil dia auntie la pulak, sedangkan kami memang tidak related pun. Nasib baik dia pergi lepas tu. Pergh, bakul dia macam poket doraemon la. Macam-macam barang dia ada. Entah apa lagi barang dia ada dalam tu.



Auntie, spanar, spare tayar basikal sama itu DVD Pirates of Carribean latest punya u ada ha?

Comments

  1. CISSS!!!! KEDAI RUNCIT BERGERAK!!! BWAHAHAHAA DI SARAWAK, SEMUA ADAAAAAA! ASTRO X PERLU LAGI!

    ReplyDelete
  2. hahaha..ko imagine kedai majujaya ya bergerak!

    ReplyDelete
  3. ada-ada. sikijap ha...


    teh o ais limau siap!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jiran sebelah rumah

Oh kad ATM

Happy Gawai, Folks.