Posts

Showing posts from November, 2010

Feeling shitty bila...

Seminggu selepas kejadian ankle sakit dan bengkak.

*Beep beep

"Mel, kaki ok?"

"Hurm..ok gak ar. Dah bleh jalan"

"Bleh main tak? Ada game la weekend ni"

"Hurm..main? Err..Tak boleh kot. Dah kena sound .haha"

" Ooo..sayang ah. Xpa la. Rehat-rehat k"



Minggu lepas.

*Beep beep

" Mel, ada frenly futsal. Boleh main tak?"

" Hurm..xleh lagi kot. Kaki ok, tapi tak berani lagi kot nak sepak bola"

sambil reply mesej, sambil terbayang nasihat kejam doc. Pastu family yang sound kalau injured lagi sebab main bola. Pastu kawan-kawan yang konon-konon sayang saya pesan jangan main lagi, takut teruk.

" Ok ok. Awak rehat la. Saja tanya, kot la nak main"

Damn. Of coz la i wana play like always.

"Ok.Have fun. Main elok-elok k."

Selang beberapa jam kemudian.

"Weh, tadi kitaorang menang weh lawan team haritu..hahaha..sayang ar awak tak men. Kalau tak mesti lagi best"

Oh. jeles.
"Haha. korang menang? best2." pura-pura …

Saya dan label.

Label. Korang tau tak apa itu label? Cis. Pegi google la sendiri. Malas aku nak explain benda senang camtu..Mari kita tinjau-tinjau situasi berikut. Aku pun tak pasti ini label ke tak, tapi disebabkan aku bosan, dan tangan aku gatal je nak menaip konon-konon ada keja, so aku teruskan merapu lah k..

Situasi 1: Majlis perkahwinan abang saya.

A : Weh, sapa tu? W erk?

B : Eh, bukan lah. Itu Mel...

A : Weh, biar bena?

B : Yala, apsal plak?

A : Lain betul rupa. Tak pernah kot aku tengok dia pakai dress. Selalu t-shirt n jeans ja.


Situasi 2 : CUS night episode 1, 2 dan 3.

F : wow..

Aku : ????

F : Ayu ba ko ni..hehehe..selalu tengok ko pakai sporty saja ba..

Aku : erk....

F : Cantik bah kau..nda kenal sudah tadi.haha


Situasi 3 : Majlis konvokesyen

Sesi komen-komen gambar di FB

Aku : Oit..apasal korang bleh ada gamba dengan T? Aku berlegar-legar kat tapak konvo haritu, xjumpa dia pun?

Y : Ade je die ritu. Tu pun kitaorang nasib bek je sempat ambek gamba ngan die.

T : Ala Mel, xsempat nak amb…

Life that you aren't living for

I've been silent. I have a lot to crap, i have a lot of free time to blog, but im just got lazy. My mood is up and down. Once i thought that i had my mind straight, the seconds after i am not. Once i was happy, once i was not. Do i suffer mood swing disorder? I dont know. I just read through my old post, some caught me re-laughing my ass out, some were serious nonsense, some were just serious crap that i had to let out of my chest. I stop write here these recent days because I am avoiding you to know my daily updates. But then I miss crapping here, this is my space, my medium to let out whatever it is i left buried inside me indeed. Though i may not write it clearly, at least literally. I stand up, i dont care, selfish it is you want me to be, i keep crapping. Most of the time i make fun of myself, and about some friends that i believe wouldn't take it personal about my rubbish. But yea, my several recent post is kinda nonsense, whether there are people reading it or not, i do…

Benda Sangat kewl yang buat saya kagum lagi gumbira

Image
1. Design Tapak Kasut yang damn cool

Dulu-dulu, saya ingat lagi. Zaman sekolah budak-budak suka lari laju-laju lepas tu lompat tinggi sepak dinding. Sebab nak buat cop kasut sapa paling tinggi kat dinding sekolah. Lepas tu kantoi dengan cikgu, tak pasal-pasal kena berdiri tengah panas tanpa kasut. Kalau tapak kasut ni time tu, mesti sangat stail. Siap cikgu tu suruh tempek lagi kot tapak kasut banyak-banyak nak suruh hias dinding.


2. Silver and gold Yang cool

Dulu-dulu, saya suka makan satu coklat ni, bulat kaler gold,konon-konon syiling emas. Beli banyak-banyak, sebab mengada nak pakai duit tu main jual-jual. Haa..yang ni lagi best dowh. spray silver and gold yang boleh dimakan. Sangat kool dan boleh digunakan untuk tujuan bongkak dan show off dengan kawan-kawan serta jiran sebelah rumah konon-konon kamu adalah banyak jongkong emas dan perak. Spray je..saya pon ada emas. Kamu ada apa?

3. Apa? Lupa bawa colgate? Mo Man tai!

Haa..dulu saya selalu imagine ada berus gigi yang boleh mengeluark…

when you have to let go things that you love

Hari sejuk-sejuk. sangat. Sejuk-sejuk ni buat ankle sakit mencucuk-cucuk. Sakit mencucuk-cucuk ni menyebabkan wujud kesedaran dalam diri nak pergi jumpa doktor check ankle. Sebelum pergi klinik, terlebih dulu bersiap sedia kena fire dengan family. baik punya fire. Tahan jela seperti mana tahan sakit macam besa.

Ingatkan perlu x-ray, sepatutnya perlu la, tapi klinik ni kalau x-ray kena bayar. So, xjd. Doktor tu sentuh-sentuh ja sambil soal siasat. Prosedur biasa. Dia pun bagi ubat sapu, sama pain killer. Dia pesan kalau sakit, makan. Tak sakit, takyah makan. Baiklah.Pastu dia pesan, suh balut. Bagi ankle tu stay kat tempat dia. Pastu dia pesan suh rehat. Jangan mengada nak jalan banyak-banyak. Sebab dia rasa-rasa dari sentuhan ajaib beliau, ada crack di situ. Dia cakap kecederaan tu biasa bagi orang yang main sport. Dalam banyak-banyak nasihat doktor tu,semua saya akur ja, kecuali satu ni saya paling lemah. Dia cakap..

" I suggest you stop playing futsal..."

Hancur berkecai, jiw…

More Reasons For You To Hate Facebook

Ana CoolzzBiarkan berlabuh tirai kisah semalam
November 8 at 5.32pm

Ana Coolzz Bila terasa rindu ku bayang wajah mu.
November 9 at 7.15pm

Ana Coolzz Just gonna stand there and watch me burn
November 10 at 1.30am

Ana Coolzzyou are the only exception
November 11 at 3.45pm

Ana CoolzzSepi tanpa kata, terdiam dan kaku tak daya kau ku lupa.
November 12 at 3.40am

Ana Coolzz And I wonder if I ever cross your mind. For me it happens all the time.
November 13 at 11.30pm





Sah!! Gian sangat nak karaoke.

Saya Nak Tunggang Kuda

Image
Semalam belek The Star, berita kat situ cakap Equestrian squad negara berjaya merangkul pingat gangsa kat Asian Games. Equestrian? Macam tiada dalam hardisk saya pulak perkataan ni. Baca punya baca, rupa-rupanya pasal orang tunggang kuda. oh, baiklah. Wah. Kuda. Menarik. Terus terpikir pasal kuda.


Haa. ini lah muka mereka yang menang pingat gangsa tu. Untuk berita lanjut tekan lah sini.
Bergaya pulak kan baju dorang. Haish. Smart pulak. Gambar ini menyebabkan saya teringat cita-cita saya masa dahulu kala.



Cita-cita 1

Saya nak jadi magician. ha.gelak la,gelak la kamu. Cuba kamu tengok gamba diatas. Diorang ada ala-ala magician tak? haha. Sila jangan samakan ahli silap mata dengan pawang, bomoh, mahupun witch ala-ala Harry Potter mahupun Merlin. Saya cuma nak tau magic tricks simple yang cukup nak buat orang kagum. Apakan daya, saya cuma tau several card tricks hampeh.haha. tapi itu pun cukup buat orang kagum seketika. Agak-agak, Sekolah mana ada tawar course Magic 101?

Cita-cita 2

Saya nak t…

Ada Apa Dengan 15 November?

Kejadian 1

Tadi saya pergi jalan-jalan cuci mata. Nak beli barang, tak mampu. Duit tengah tak ada. Jalan punya jalan...

"~~Silent night, Holy Night..~~"

.. Jalan-jalan lagi sambil belek-belek barang

"~~ Jingle Bell, Jinggle Bell, Jinggle all the way~~"

Aiks..Sudah December ka dah kuar lagu-lagu krismas? Saya pun panik kejap, biar bena laju betol dah december. Dah la saya selalu tak ingat tarikh dah sejak kebelakangan ni. Cepat-cepat saya keluarkan handphone dari pocket. Terus saya cek kalendar. Tengok-tengok tarikh hari ni 15 November. Ceh..awal lagi. Ingat dah nak krismas. Awal gila lagu krismas dah keluar. Hari Raya Haji pun tak lepas lagi. Buat saspen, naseb baik saya cek kalendar. Kalau tak, mesti tadi cepat-cepat saya balik rumah pasang pokok krismas.

Kejadian 2

*Beep...Beep

"One text message received"

Buka sms, nombor tak kenal.

"Dear, happy anniversary......."

Huh. Sepakah gerangan. Try cek no sapa, tak tau. Sekali lagi, cek kalendar tepon. 15 novem…

Another reason for you to hate Facebook

Carrie B. heading to the mart!
3 hours ago

Carrie B. confuse. Nak pilih kobis merah ke kobis hijau nak masak malam ni?
3 hours ago

Carrie B. oh ya. mesti ingat! kena beli cili. Cili sudah habis!
3 hours ago

Carrie B.Nak beli susu jenama apa erk?
3 hours ago

Carrie B. Dah setel beli barang. Now at the counter nak bayar plak.
3 hours ago

Carrie B. Lapar...thinking of KFC snack plate.
2 hours ago.

Carrie B.at KFC. Ordering snack plate. Yummy!
2 hours ago

Carrie B. otw home
1 hour ago.

Carrie B. Home!
13 minutes ago

Carrie B.resting. Later wanna cook chicken soup!
1 minute ago.






*doh yai. penat kot asyik tengok update kamu ja.

How's your week?

Suka sebab Liverpool kalahkan Chelsea, Saya attend my first interview. Got revelation and confession yang agak tidak digemari then after. Birthday 'kakak'. Liverpool draw pulak dengan Wigan. A close friend involved in a terrible crash, she suffer a deep cut on her leg but she's fine. Instead, her mom was admitted for several broken bones. Somes good news and excitement during the mid-week. Celebrated sis birthday. Liverpool kalah dengan Stoke City. Ada game bola, semi final. Was tackled and injured my ankle. Unable to play. Team end up winning 3rd placing. Ankle swollen. Hujan ribut pulak baru ja tadi.




yup, that pretty much explain my week.

Double the old injury

Hari ini ada game bola. Terdahulu dapat text dari kawan cakap hari ni final match bola. Saya pun rasa terkejut, kejap tol main terus sampai final. Yang saya pergi percaya text kawan saya yang babun itu pun satu hal. Baru tadi dapat tau dia tipu sebenarnya. Hari ni, main semi final dulu, kalau menang terus main untuk final. Alasan kawan saya, dia cakap kena confident masuk final. Cis.

Bermulalah alkisah perlawanan semi-final. Rasanya sekejap ja saya main, rasa macam baru 10 minit kot. Masa tengah membawa bola, datang pihak lawan cuba merampas bola. Tapi time dia datang tackle, tak pasti la kaki dia dapat bola ke tak. Apa yang saya ingat, kaki dia sedap ja landing dekat ankle kanan saya. Tak lama lepas tu, saya dah terbaring kesakitan. Sudah la ankle sama yang terseliuh masa training futsal untuk MASUM suatu ketika dahulu. Sakit tak terkira. Kawan saya cakap, hilang kot keayuan saya tadi menangis-nangis terbaring di atas padang. Tambah sakit hati lagi, referee tak stop game pun bila saya…

Makcik serbaguna

Sedang melahap mi kolok paling simple sebab murah tapi tetap sedap, dan milo peng (yea, kali ni saya order betol k..), sambil tunduk-tunduk sedang makan, nampak kelibat kaki orang yang tak dikenali menuju ke arah saya. "Jangan lah pegi sini, jangan lah ke sini " kata saya dalam hati sambil kunyah-kunyah mi kolok.

"Amoi ar..."

Iskh. sapa pulak panggil orang amoi-amoi ni. Saya dongakkan kepala, tengok ada makcik bawa bakul besar, sedang senyum-senyum dengan saya. Disebabkan makcik ni senyum-senyum dengan saya maka saya pun assume dia sedang bercakap dengan saya. Saya pun memberi senyuman tidak ikhlas, dengan harapan makcik itu berlalu pergi selepas saya sekadar melemparkan senyuman sahaja, sambil menyepit-nyepit mi dengan chop stik kaler oren.

"Amoi ar, u mau beli cucur ha?" sambil mengeluarkan plastik berisi cucur pisang.

"Owh. takpa tak apa.hehe" kata saya menolak.

"Tak mau cucur, ada karipap, lain-lain kuih pun ada ley. Tak mau ha?"

"…

A reason for you to hate Facebook.

Amanda Barbarais in a relationship with Slyvester Gregory.
3 days ago

Amanda Barbarais single
3 days agovia iPhone

Amanda Barbarachanged her status to "It's Complicated"
2 days agovia Mobile Web

Amanda Barbarais in a relationship with Slyvester Gregory.
2 days ago

Amanda Barbarais single
1 day ago via iPhone

Amanda Barbarais in a relationship with Slyvester Gregory.
1 day ago

Amanda Barbarais single
54 minutes ago

Amanda Barbarais in a relationship with Slyvester Gregory.
33 minutes agovia iPhone

Amanda Barbarais single
2 minutes ago

Interbiu #part 2

Image
Tadi sesi interbiu saya datang awal jek. Dalam pukul 8 saya sampai. Cek-cek ada 5 orang camtu interbiu. Saya ingin berkongsi pengalaman saya interbiu. Yela, untuk panduan kamu di masa akan datang. Pada mulanya, mereka suruh isi borang. Borang application. Lepas tu kamu duduk exam. Kan saya cakap dah saya pun ada final juga.haha. Personality profiling test nama test itu. Kena buat dalam 20 minit. Ala, senang ja. Tak payah sebok-sebok nak ulangkaji, nak bawa kalkulator,nak hafal text dan rumus k..

Pastu tunggu lah giliran. Tadi ada 5 orang calon interbiu. Saya sorang perempuan lagi tu. Haish. Dah tu saya paling last. Bertambah2 tempoh kenebesan. Dekat tengah hari baru saya setel. Sedangkan sesi interbiu tu kejap ja, dalam 15-20 minit ja pun. Tunggu ja lama.Tahi. Berikut merupakan antara soalan-soalan interviewer.

1) Tell me about yourself.
Owh..saya ni sebenarnya anak raja dari seberang. Hari tu, saya belajar berenang. Berenang punya berenang, tak sangka pula jauh sudah saya berenang dari …

Interbiu #Part 1

Hari ini saya bangun sangatlah awal. Jam 5.30 pagi lagi. Kalah adik saya yang nak pegi sekolah. Matahari pun tak muncul lagi. Saya bangun awal sangat-sangat ni sebab ada interbiu nak attend jam 8.30 pagi. Yela, nak tumpang pakcik nak pergi keja, pastu nak gerak awal lagi sebab nak elak trepik jem dari Bau sampai ke Kuching. Dalam keta, saya dah tertido-tido. Maklum la, tak besa bangun-bangun awal ni.

Pada awal nya tiada la kenebesan dalam diri, walaupun malam tadi sebelum tido nebes pulak bila pikir esoknya ada interbiu. Tapi dengan bantuan ubat yang dimakan (ya, saya kurang sehat buat masa ini), saya pun tersangatlah mengatok dan tertidur dengan jayanya. Tapi tadi masa tunggu kena panggil interbiu, kaki ni terasa bergoyang-goyang dengan sendiri tanda nebes di luar kawalan. bongok. Sebelum itu saya ingin bercerita kisah saya mendapat panggilan telepon untuk interbiu ini.

"Boleh saya bercakap dengan Cik Mel yang comel?"

" Ya, bercakap."

" Cik ada apply kerja di XXX…

Plan kantoi, friendly bola dan encik polis.

Today was fulfilling.. Macam-macam pula program dalam otak. Pagi-pagi bangun tengok henfon ada mesej dari kawan. Jam 6++ am. Gila awal dia text.
"Mel, hari ini ada frenly, aku lupa bagitau, cam besa aku ambik kau kat umah, pukul 3.3opm".
Yah..aku ingat aku free hari ini, sudah la ada plan nak celebret belated birthday kawan. haish..takpa. Nanti set balik. Aku g sembahyang dulu.

Pas aku g church, text pulak member yang nak g celebret cakap aku kena blah awal, tak dapat lepak lama-lama nanti, sebab nak g frenly game. Disebabkan itu, plan terpaksa di alter. Sekali si menyambut birthday yang nak dicelebrate hantar text " I smell something fishy". Yah..kantoi pulak. haha. ngek. apa-apa pun berjaya juga celebet birthday beliau yang sudah lama di plan walaupun beliau berjaya kantoikan kitaorang sebelum kitaorang kantoikan dia. Failed!

Terus ke cerita saya pegi frenly, my fren drop me at the field. Pastu diorang blah. Hari ni siyes penat main. Padang cantik dan besar. Penat …

I got a new look.

Image
Today i got to change my appearance. I cut my hair, shaped my eyebrow, pierced my belly button and i got a tattoo of angel's wings on my back.

Yea, i just bluff you, again.

I only got a haircut.

Rimas pulak bila rambutku sudah panjang. Terasa berat pulak kepala ni, rambut pun menebal mengerbang rasa susah mau diurus. Tadi buat misi nak mencantas rambut. Selama ni rambut mengurai panjang sampai ke lantai. Sapu rumah pakai rambut ja. Hari tu siap ada director muvi mana entah suh lakon watak hantu jepun. Terpaksa saya reject, sebab dia bagi upah murah.

Tadi dah setel-setel potong rambut. Rasa ringan kepala. Takda la potong pendek sangat, ada la paras bahu. Potong pendek sangat nanti leher saya nampak sangat panjang. Tak sesuai la pulak. Nenek dah panggil saya bangau di rumah, sebab kaki kurus dan panjang, tak pasal-pasal nanti kena panggil girrafe pulak sebab leher panjang.

Lepas kuar dari salon rambut, ada angin natural pula tiup-tiup rambut di situ. Siyes rasa macam time photoshoot. Cum…

Motip kau muncul pada hari ini?

Tersebut lah kisah aku bermain futsal suatu ketika dahulu bersama kumpulan yang baru ditubuhkan tanpa training. Aku tak penah lagi join tournament futsal di sini, itulah first time. Dan setelah sekian lama tak main futsal sejak meninggalkan USM. Dipantaskan cerita, masa game itu aku terjeling kelibat jejaka yang mencuri pandangan. Jejaka itu bukan pemain, tetapi antara yang bertugas di kaunter pendaftaran. Disebabkan beliau telah mencuri pandangan saya tadi maka saya dengan gatalnya selalu sahaja bertanya soalan di kaunter, konon-konon banyak benda tak tau, macam la tak besa pergi tournament. Ala, saja nak sembang dengan jejaka itu.
Antara dialog-dialog perbualan yang di sengajakan adalah seperti berikut :

"Encik, bila next game kami?"

" Owh, jap k. Saya cek jadual. Oh, team awak main nanti pukul 10.30am"

" Ok. Terima kasih"

padahal saya ada ja copy jadual tu. Saja nak check, kot-kot ada perubahan. Eh, silap. Saja, nak sembang dengan jejaka tu sebenarnya. Pada…

Its the time of the month yet you still feels good.

Image
Jika kamu selalu suffer period cramps, maybe perlu ignore. Pikir benda best ja, pastu sentiasa bersemangat. Jika kamu suka benda-benda kewl, corak-corak kewl, design-design kewl macam saya, mesti kamu juga suka ini. Dan kamu akan terus rasa bersemangat lagi bergaya.




Pictures taken from here.

Stailo kan. Kotex Luxe.

Mesti sentiasa bersemangat jak la.

Owh design sungguh kewl.

Sekarang telefon ku adalah jam

Pagi tadi jaga-jaga dari tido tengok hp Maxis, nak cek sudah pukul berapa. Tengok screen ada paparan " two text messages received ". Excited. Jarang-jarang sudah ada text disini. Pagi-pagi lagi tu. Sepakah orangnya. Kot-kot la dapat text " Good morning, sayang. I miss you so much. Muah. Muah" ke..

Bukak-bukak ja text, tengok dari maxis. Dua-dua lagi tu.Terus hampa, rasa nak tido balik. haha. Salah satu text merapu benda apa ntah malas nak baca sampai habis, satu lagi miss call notification. Tengok time dalam pukul 8pm semalam. Ni mesti gara-gara line maxis hampeh sikit di rumah. Maaflah. Kesulitan untuk menghubungi saya amat dikesali. Satu hal lagi tepon ni, apa ntah masalah, nama orang mesti tak kuar. So tak tau no. sapa. Ada konflik rumah tangga kot antara phone book tepon dengan tepon. Terpaksa saya cek satu-satu. Cek punya cek rupa-rupanya no tepon Cik Wani futsal.

Uiks. Wani kol. Pelik. Jika bukan kes rindu mesti kes penting.
Saya pun text beliau.

"Wani, sela…

Aku Memang Sialan lah Jika...

Selesai mengisi perut yang kelaparan, terasa senang hati. Bahagia kejap. Adoh. Saya yang paling last setel makan la pulak. Dah kenyang-kenyang ni rasa malas betol nak bangun cuci pinggan, kemas meja, nak sedia air nak teguk pulak lagi. Kalau kat kedai ni kan best, tunggu nak bayar ja. Tak payah susah-susah nak pikir pasal bab cuci-cuci ni.


Jeling-jeling sinki. Tengok Cik Nenek sedang membasuh pinggan sensorang dengan perlahan. Cepat-cepat saya bangun, takut nenek selesai pulak membasuh nanti. Pergi dekat sinki, terus baling pinggan di situ. Siap potong queue lagi, tolak-tolak nenek ke tepi, mencelah-celah di situ sebab nak basuh tangan. Berkumur-kumur lagi di situ sambil membuat bunyi yang menjengkelkan semua lapisan masyarakat. Sempat lagi pesan ngan nenek
"Nek, alang-alang, tolong basuh sekali lah pinggan saya ni. Makseh!" Terus berlalu pergi.



.................................................................
..................................................
..................…

Finding Courage

Kenapa perlu ada rasa seram sejuk bila nak jumpa doktor?

Saya takut ka?

Takut apa?

Takut ada penyakit?

Encik keberanian sila datang supaya saya berani pergi checkup.



I am not well.

I have illness.

Mental illness.

All Souls Day

Today is the day, at least in a Catholic calendar, for us to remember those who had gone to be with the Lord long before us. Time ni jugalah kamu tengok bunga laku, selling like hot cakes. Even during wedding pun tak ada bunga banyak sampai macam tu.In my town, candles are sold out. Tak penah-penah saya jumpa lagi fenomena lilin habis dijual. Only this day.

For the past few years, i've been away from home during All Souls Day. I only could offer my prayers from afar. I may or may not have attended All Souls Day Mass. But this year, it was different. I'm home. I'm closed enough to lit candles, sending flowers, attending Mass and offer my prayers. Perasaan attending All Souls Day Mass was as usual. Similar to the normal feeling i had when i attended common Sunday Mass. The priest give his blessings, blessed the light and the candles.

Then I saw your graves. Then i saw your pictures, and words that describing you. Old memories then came to mind. Suddenly tears feels like falli…

Suka Suki Sumi Jeli

Image