Posts

Showing posts from September, 2010

Jom nyanyi-nyanyi

Tiba-tiba aku TERsuka pula satu lagu ni. Jom teman aku. 1, 2, 3...nyanyi sama-sama k? Eh, jap..aku bagi lirik jap. Nanti ada orang silap nyanyi, sumbang plak..

Crash and Burn
Savage Garden

When you feel all alone
And the world has turned its back on you
Give me a moment please to tame your wild wild heart
I know you feel like the walls are closing in on you
It's hard to find relief and people can be so cold
When darkness is upon your door
And you feel that you can't take anymore

Let me be the one you call
If you jump I'll break your fall
Lift you up and fly away with you into the night
If you need to fall apart
I can mend a broken heart
If you need to crash then crash and burn
You're not alone

When you feel all alone
And a loyal friend is hard to find
You're caught in a one way street
With the monsters in your head
When hopes and dreams are far away and
You feel like you can't face the day

Let me be the one you call
If you jump I'll break your fall
Lift you up and fly away with yo…

When little things initiate you to think a lot of other things.

Got a text from a friend inviting to hang out. As i do not have much to do, and yes im bored, as usual, I agreed. Not taking bath yet although it is already pass noon, i quickly ran to the bathroom. This dialog with my grandmother was in Bidayuh langguage, so it is best to translate it into BM.

"Nak g mana tu mandi laju-laju?"
" Nak kuar ngan kawan, nek.."

I was in my room, put on my clothes. Getting ready to go out. Masa tengah bersiap-siap, kedengaran bunyi pintu diketuk slow-slow. Aku pun jerit..

"Jap ah...tengah bersiap...!!"

Still ada lagi bunyi ketukan. Aku pun buka pintu..

"err..pahal?" (sila baca ngan nada lembut, aku tak tinggikan suara pun ngan nenek aku )
" Kamu nak pegi mana?"
" Nak keluar ngan kawan ja "
" Jauh ka? "
" Jap ja kot...G town ja pun, kalau tak..paling-paling pun g kuching ah.."
" Ada duit tak tu?"
" Err..ada la sikit-sikit. hehe " sambil sengih-sengih

Nenek aku pun berlalu …

Hari ini punya cerita

Hari ini aku bangun awal. Terautomatik bangun awal plak pagi-pagi Ahad ni. Ada rasa mengantok, tapi malas nak drag takut terbabas pulak. Tengok adik kat sebelah sedap ja tido lagi, biarlah dia tido dulu. Baek aku bangun, sat g bangun sama-sama, berebut plak nak mandi. Sejuk...standard la kat sini pagi-pagi mandi mesti menggigil. Aku brekpes sambil tunggu turn adik aku bersiap. Lambat jugak pompuan ni bersiap, baik aku online jap. Sempat lagi padahal jap g nak kuar g sembahyang. Orang patut prepare2 otak, minda dan fikiran nak g church, aku gatal g online jap. Hampeh betol.haha..Baek pegi reflect today's Gospel reading..

Hah..malam tadi aku mimpi. Tapi tengok pula update entri cik helen pasal mimpi, nanti dia cakap aku tiru plak. Aku tak tiru beliau pun, pa plak bukti aku tiru, beliau tak muncul pun dalam mimpi aku.haha. Biarlah, aku nak cerita juga sebab bosan ni.

Malam tadi aku mimpi main bola. mungkin disebabkan aku rindu nak sepak-sepak benda bulat itu. Tak pun aku still di bawah…

Let Me Crap about my day

Im tired now. So i'll just crap as usual. Yesterday i manage to pull out some craziness among some of my friends in FB. To convince them to change their profile into Helen's. It all began when i saw Helen's profile picture, err..lets just say the picture is classic. So i changed mine into her's ( yea..i noe i never changed my profile picture, but due to my boredom my head tend to do involuntary stunt). As the result, i cant help myself out, i giggles in front of my sis lappy upon seeing one by one of my friends changed their profile pictures into Helen's. It was a disease..

today, i manage to suprise my close friend for her birthday. I kind of kidnapping her from her house without telling her where we headed to except for seeing a client. She fall for it, and was to her shocked it was our other friend who was waiting there (whom i said was unable to join us for dinner). It was not end there. The waiter came out with a birthday cake with a lots of candles on top ( we…

Kawan Oh Kawan

Hari ini budak-budak kembali bersekolah. Seperti besa aku bangun agak lewat ( budak-budak dah balik sekolah baru aku bangun). Yela, tadi pagi hujan lebat gila, best betol tido dalam posisi udang bergulung-gulung dalam selimut. Masa untuk makan tengah hari. Aku prepare meja makan, tapi bukan aku yang masak, so jemput sekali budak-budak ni makan sekali. Aku kacau kazen aku laki baru masuk darjah 1.

" Oo...suka la kau sekolah. Saya tau, mesti awak nak jumpa budak pompuan tu kan. Sapa dah nama dia? Mary? "
" Ish.." marah. .mendengus-dengus sambil menyuap nasi.
" Mesti dia ja kan kawan kamu kat sekolah"
" Mana da..banyak kawan saya. Ada 34 orang semua"

aku berpikir sejenak memproses kata-kata kazen aku itu. Owh, mesti tu kawan-kawan sekelas dia.

" Mel lagi banyak ba kawan. Ada dua ratus lebih kawan dia" tiba-tiba kakak dia masuk campur.

uiks. Mana budak ni tau kawan aku ada banyak mana.Cis. Dua ratus lebey. Mesti dia tengok kat FB.

Hurmm..tapi kata…

The story about stalker.

Tadi aku bosan pegi belek frenster..rupa-rupanya ada orang g belek frenster aku tapi aku tak pernah tau. Tengok mesej pun paling latest awal 2010. paling banyak 2009. Haha. Maaf sudah lama tidak jenguk kamu. Belek-belek tengok mesej mengarut zaman dulu-dulu, flashback pula memori daun pisang. Aku suka baca aku punya profile kat frenster. Bergaya vetol. Tapi malas nak copy simpan, nanti la aku pikir cara kreatip berfikir guna topi kaler-kaler bagi dapat idea bernas. Hah, jangan nak gatal-gatal baru nak pegi tengok profile frenster aku sekarang. Saya dah delete ok?

Oh ya. Aku nak citer pasal stalker. Aku kena stalk ke ni? suka! haha. Tak. Aku tipu. Aku nebes. Ntah sapa xda keja tu. Bila tiba-tiba orang tau pasal kamu..bila tiba-tiba dia tau pasal benda ko tak pernah bagitau. Bila dia boleh tau something personal pasal kamu. Bila dia boleh tau banyak benda pasal kamu. maksud nya dia stalker ke?

Adoi. Habisla kalau dia tau ni. Dia dah tau banyak. Kalau dia tau juga aku ni secret agent denga…

Bila yang miserable itu menjenguk kamu lagi

Apakah perasaan itu bila hari-hari bosan kamu ditambah dengan garam,perasa dan lain-lain ingredient supaya hari kamu bertambah bosan? Ada satu perasaan itu, aku tak suka, so aku tak nak sebut. Mari kita assume perasaan itu perasaan X.

Untuk mengelak perasaan X, aku pegi online. Bila online, semestinya kamu memerlukan sebijik laptop, ataupun komputer ataupun sebarang gadjet yang canggih yang boleh online lah. Bila ada laptop, perasaan X juga boleh dikurangkan dengan menonton kembali cerita-cerita dalam hardisk biarpun yang dah tengok seperti mana aku tengok cerita step up banyak kali dengan harapan dapat serap step tarian diorang atleast sikit2 tapi gagal. Masalahnya sekarang, laptop tua aku kini memiliki symptom-symtom jangkitan virus. Nak repair, duit tak da. haish. Ni rembat laptop adik. Beliau pun nak pakai. So kena taip cepat-cepat.

Untuk mengurangkan perasaan X, aku gi main psp. Xkesah la game lama, my all time favourite game main FIFA. Asal dapat score mesti gembira, bila kalah, r…

Hari ini

Hari ini.... hurmm..teringat plak satu lagu salu nyanyi ngan budak-budak CUS bertajuk "Hari ini"
"~Hari ini, ku rasa bahagia..~" . Yup. Hari ini rasa bahagia. Di saat aku taip2 entry ni, aku rasa nanti aku boleh tido dengan senang hati. Aku tak tau the main reason aku hepi2..pagi tadi aku bangun agak awal sebab risau. Risau masa depan. Macam xbesa plak masalah aku salu risau masa depan ni. huhu.

Aku xnak pikir yang tu sekarang. Sekarang aku nak biar rasa hepi ini untuk hari ini. hehehe.
Kenapa aku hepi? Mari tinjau reason-reason yang berpatutan.

Mungkin sebab handphone aku kena relod oleh sapa ntah sebanyak rm20. Yala, cian handphone tu. Hari tu time raya banyak ja mesej wish raya, tapi aku tak dapat nak reply. Sori. Serius tak ada kredit. Tapi hari ini siapa ntah yang baik hati itu. Aku suka sebab handphone aku kena relod, and excited juga nak tau sapa reload. Ntah2 orang silap reload.haha

Pastu aku mungkin suka hati sebab hari ini orang yang aku rindu kol aku tiba-tib…

Raya punya cerita #2

Hari raya ke-2 aku sempat join kawan-kawan g ngabang. Ngabang=visiting=beraya ah. Tapi aku tak pasti plak ngabang ni originated dari bahasa Melayu Sarawak, Iban or Bidayuh. Lupakan asal usul ngabang. Yang pasti hari tu kami keluar ngabang berhabis-habisan sebab hari tu jak free.

Apa yang bestnya raya kat Sarawak? Sudah pastinya setiap rumah ada kek lapis. Yang itu aku confirm confident 100% setiap rumah serve ah (cis, gila kofiden. Sekali ada 1 rumah tu x serve, habis aku). Rumah yang awal aku sedap ja melahap kek lapis. Sedap..

M : (aku la)
K1 dan K2 : Kawan M

M : sedang melahap kek lapis
K1 dan K2 : sedang melahap juga
M : ambil lagi kek lapis
K2 : Juh try kek nak tok. Aku kompom nak tok nyaman ko...
(Jom makan kek yang ni. Aku confirm yang ni sedap)
K1 : Gney ko tauk?
(camna ko bleh tau?)
K2 : Aku nangga Mel dah ambik 2-3 kali kek tok. Nang nyaman la ya. Mun sik nyaman, mesti lama nya coba mok ngabis cigek slice kek ya.
( Aku tengok mel dah ambil 2-3 kali kek tu, mesti…

Bila tiba waktu makan itu

Satu tengah hari, cousin aku berumur 7 tahun ( ya...7 tahun dah masuk darjah 1. Tak tau lagi ka? Adoi..) baru sahaja sampai rumah lepas habis sekolah. Kakak dia tak balik lagi, sebab ada kelas tambahan. Aku suruh cousin aku pegi mandi dulu, sambil tu aku sediakan lunch.

Dah siap aku susun-susun lauk pauk dan pinggan nasi atas meja, aku pun duduk. Lapar. Cepat-cepat aku hirup sup panas itu. Dan terus melahap. Ambik lauk pauk dan terus melahap lagi.
Selepas beberapa suap nasi aku telan, kazen aku baru siap mandi. Dia datang ke meja makan dengan rambut basah-basah sambil memperbetulkan lengan baju.

Dia duduk kat meja makan, buat sign of cross dan terus baca doa makan kuat-kuat.

.....................
.....................
.....................
.....................
.....................



Ouch..

Raya punya cerita

First day hari raya, aku tak kuar pun. Nak ngabang-ngabang pun kawan-kawan banyak balik kampung. Pastu ramai busy lagi dengan family. Tapi hal sebenarnya adalah.. aku tak ada transport nak kuar pun..haha..esok-esok la kot pegi beraya k...

Hari ini, aku nak tengok tv, budak-budak kat rumah aku nak tengok program raya. Sabar jak la. Sebab aku ni baik, bagi chance la budak-budak ni tengok tv. Pastu laptop aku buat hal lama beliau pulak. Tiba-tiba tak nak on. Kalau dapat on pun, sampai-sampai ja kat screen desktop, keluar wallpaper muka aku duduk bersila kat tasik harapan time shoot2 gamba konvo dulu. Tapi, icon kat desktop sebijik pun tak kuar. Dah icon tak kuar, aku nak click apa-apa pun tak dapat. Macam-macam la penyakit laptop aku. Haa..mesti korang tertanya-tanya, habis tu kalau laptop rosak, camna la leh taip entry ni? Tu yang ajaib tu. Aku time duduk rumah selama ni, tau dah sikit-sikit ilmu magik.

Tengah hari tadi dapat panggilan telefon. Dalam hati "ni mesti kawan-kawan ah ni …

Salam Aidilfitri

Image
Selamat hari raya buat semua, khasnya kepada kawan-kawan, sehabat handai, kaum kerabat yang beragama Islam.Most important is, sambut hari raya Malaysia style. Bagi aku, tak salah nak join sambut raya. Tiada confusion, it is all about respect. Macam diorang ni, displaying our unique cultures.


Gamba ni aku grab dari heartsofmalaysia.blogspot.com

So, sekali lagi. Selamat hari raya semua! Enjoy your hari raya.



Sampena hari raya kali ni, aku harap bila aku baca paper or tengok berita, harap-harap kejadian melecur, buta mata, putus jari dan yang seumpama dengannya sebab main mercun berkuranganlah tahun ni. Begitu juga dengan kadar kemalangan di jalan raya. Kalau boleh nak tiada rekod kecelakaan ini langsung. Berhati-hatilah dan jagalah diri kamu baik-baik.

Breathe new air

Terkejut tengok background blog aku bertukar? Aku pun terkejut. Tapi hari ni bosan aku pun tak tau macam hati aku boleh tergerak nak tukar rupa paras blog aku ni. Mugkin aku menerima cahaya tanpa aku sedari tadi. Oh, cahaya. Yea..about that. Aku nak memberi cahaya kepada blog aku yang gelap. Ya, aku tau aku malas nak tuka-tuka ni. Profile picture aku pun tak pernah nak tuka.haha. Bertuah la blog aku ni mendapat rupa yang baru dan meninggalkan kegelapan. haa..kan sejuk mata nak tengok sekarang. Putih,suci, gebu, sedap. Owh, did i just describe a tauhu?

Ini bukan blog jual tauhu. terima kasih.

Kadang-kadang, aku rasa nak sepak ja kawan sampai terbang jauh-jauh

Situasi dalam sebuah kereta viva sendat dengan muatan budak-budak kurang matang. Sedang ketawa-ketawa tak tentu pasal sebab mengutuk orang ataupun merepek tak tentu pasal sambil tangan masing-masing sedang memegang handphone. Perbualan sekali-sekala terhenti dek diganggu bunyi mesej tone. Satu per satu telefon berbunyi, dan masing-masing sibuk membalas text sambil sambung bercerita. Si pemandu tiba-tiba bertanyakan soalan cepumas.

P: pemandu kereta yang kepoh
A: aku

P : Mel, ko ada gerek sik kinek tok?
A : Errr...
P : Senyap jak tepon kawu. (sambil sengih-sengih..)
A : Still berdiam..
P : Apa status ko nektok? Single?
A : aaa.......

Di saat soalan itu dikemukan, terlintas di fikiran aku banyak benda. Entah kenapa soalan itu lembab betul aku nak jawab. Bagi aku soalan biology 3 jam atleast ada juga la walaupun sikit inti aku nak jawab. Killer juga soalan itu. Babun.

Sabar la sayang. Nanti saya mesej kamu, 0k? Awww, I miss you too.

Ya, aku sedang bercakap dengan my future boyfriend.

P : Ko buat apa…

Kelembapan servis bank tahap gaban

Image
Pertama sekali, last post aku pasal hidung aku gatal. Untuk pengetahuan, hidung aku still mengalami kegatalan tak melampau, dan semakin berkurangan. Harap-harap stop la gatal tak lama lagi, untuk mengelakkan kalian jumpa aku tanpa hidung satu hari nanti.

Baikla, sila jangan terkeluar tajuk. Hari ini perkara membina aku berjaya buat adalah menemani nenek aku pegi bank sebab nak keluarkan duit pencen my late grandpa. Ceritanya begini, nenek aku dapat bonus, berupa cek bernilai RMxxx (maaf, nilai cek terpaksa dirahsiakan) kepada waris bekas polis. Dipendekkan series drama ini, cek tu kena ditunaikan la. Tapi kenala bawa nenek aku pegi bank sebab cek atas nama beliau.

Memandangkan semua orang kerja, maka tiada la kenderaan nak bawa nenek aku keluar. So, aku terpaksa la tunggu aunty aku lunch break ja. So sempat la lunch break curi bawa nenek aku keluar.haha

ok. scene seterusnya. Di bank BSN. Kat sini la kadar kesabaran aku hilang. Err..hampir-hampir hilang. Punya lambat, dah la orang agak ra…

Did i just discover my new (err..first time ever ) allergy?

It all began with status comments in Facebook, when a friend of mine decided to hangout. I did say hang out right? it is not a hang over. haha. So, we when to the town and lepak at MerryBrown. Yes. MB is the only fast food outlet in my town, ok? I ordered a chicken burger, and my friend ordered a plate of MB set meal which i forgot what was the name of the set (yea.. i remember KFC meals set but MB? err..not really) and she added prawn fingers as a side meal.

Maka memilih la kami port terbaik nak duduk kat MB sebab mau bergosip la konon. Dipendekan cerita gosip dan sesi melahap, tinggal la sesi nak lahap prawn fingers. Kawan aku dah kenyang. Dohyai. Dah agak da tak pa benda akan berlaku pasni? K..bagi 2 minit untuk kamu pikir pa akan berlaku pas ni.

Baek la. Masa tamat. dah stop pikir, nak sambung ni. Sememangnya saya agak femes dengan sesi melicinkan pinggan orang lain sebab tak nak membazir , dengan sukarelanya melaksanakan tanggungjawab yang telah disarankan kepada saya itu. Maka sa…

Just let me keeps crapping

Today, its cloudy, cold and rainy. Menyebabkan aku malas gila nak mandi. Kalau hujan terus macam ini lagi non stop sepanjang minggu ni, kemungkinan besar akan banjir. Cam pelik ja banjir bulan 9, selalunya banjir time ujung-ujung tahun. Tapi sekarang ini memang camtu ah. Climate changed. huh. Hari ini aku bangun awal la pulak padahal hujan sejuk-sejuk best ja patut nya kontrak tido lama. Tapi automatiknya bangun awal sebab : budak-budak awal-awal g dah bising kat umah aku mentang2 la cuti sekolah. Pastu aku mimpi tak best, seram gak malam tadi. Dah la tido seorang sebab adik aku mengada-ngada nak tido luar. aku x kesah pon tido sorang, tapi malam tadi terjaga, seram plak dah la diiringi bunyi anjing menyalak. cis. Tapi tahap mengantok aku mengatasi tahap ketakutan, aku pun tertido balik. Tadi pagi terjaga, stil seram-seram lagi tido, tu yang terus bangun, takut sambung lagi mimpi tak best itu. Skang pikir macam bodo pula mimpi tadi.haha

Aku sering menerima email dari facebook cakap aku…

Just let me crap.

Cuaca selalu mendung. Memang sengaja nak ejek perasaan aku kot. Aku pun tak tau nak define perasaan aku macam mana skang ni. Tadi aku dengar hp aku berbunyi, kurang excited dah nak cek hp. Biarla merata-rata. Balik-balik mesej hampeh suruh hantar reply cepat nak dapatkan activation servis MMS pa benda entah. Tak pun mesej cam taik cakap menang contest yang tak pernah join pun. Sejak akhir-akhir ni banyak tol mesej2 gitu, buat penuh inbox ja.

Lagu-lagu aku dengar pun cam sengaja ja mesti aku rasa cam related ja ngan kisah hidup aku. Cis. xperlu la tau lagu-lagu apa. Banyak ja, cam tau-tau plak lirik-lirik ni nak mengata. Adeh, terasa.
aku tak suka bila aku naik bosan, macam-macam benda bermain di kepala. Haish. Malas nak pikir but it keeps coming. tiba-tiba aku rindu nak texting. Texting in english. My english went a lil bit rusty lately. Oh, takda kaitan sungguh.

Rasa penat plak berpikir. Kehidupan, tak bley nak kata pa. Life is not easy. Life isn't always go according to plan, it k…

Macam mana kamu celebrate merdeka?

Tarikh : 1 september 2010
Keadaan cuaca : mendung2 sejuk menyebabkan aku malas nak mandi
keadaan fizikal : aku hitam dah. lutut, siku dan dagu luka. haha

My last few days was pretty much very fulfilling. I wanted to update much earlier, but my tiredness prevent me from doing so.
Selepas aku berjaya memvolunteerkan diri distribute 1000 biji laptop, that weekend kawan-kawan ajak lepak. Ai..dah lepak kat kedai bunyi cam nak kejap ja..tapi sesudah borak panjang-panjang, cerita semua pun tak abes lagi. Selagi tak ada salah seorang parents call suruh balik, maka x berangkat2 lagi la nak pulang ke rumah masing-masing.haha. memang xoxo gosip girl la.

Last sunday, kawan aku ajak main bola. Dia cakap men liga. Menang la game tu 3-0. So my expectation lambat lagi la next game nya kalau main liga. Dah penat-penat siang tu main time tengah hari sambil berjaya meng'injured'kan lutut, malam tu pulak aku kena kuar dengan my babes. Haish, sebenarnya aku lupa janji aku nak kuar dengan mereka malam i…