Posts

Showing posts from April, 2010

Kawan Saya Tag, Saya Buat Ja

Owh..sahabat ku c Step telah menTagkan aku dengan sesuatu. Mulanya aku dtag, tp x paham, pa benda ntah budak ni buat.. aku buat2 paham la. Harap aku buat benda yang betul. Aku copy blek dari blog beliau di mana beliau pun copy dari blog orang. (pinjam dari kau ah step..)

Thank & link the person that gave u the award*Pass diz award onto 15 bloggers u've recently discovered n think are fantastic *Contact said blogs and let them know they've won the award *State 7 things about urself
Okes..Aku berterima kasih kepada Step, yang memberi aku award ini (aku kurang jelas dengan award apa step!, p aku assume benda bagus...haha) yea..

7 benda pasal aku

1. Nama aku Melody. Nama aku memang rare. Kadang2 aku dapat respon " Peliknya nama kau" atau pun "Cantiknya nama kau"..owh..apa2 pun aku tetap suka nama aku. Paling penting aku salu dapat respon yang kedua. Aku rasa respon tu sekali dengan muka aku kot. Makseh. Jangan jeles.

2. Kalau aku balik kampung ja, mesti respon…

Pagi-pagi yang Macho

Huh. Teringat pulak satu kejadian pagi tadi. Yela. Aku bangun awal tau pagi2 ahad ni. Aku ada temu janji ngan Step. Masa tu aku tengah tunggu Step dekat2 gate RST. Nampak dah kelibat Step sedang menuruni bukit dengan sedikit mamai. Yela. Kami sama2 mamai ni time pagi2.

Step semakin menghampiri aku. Aku pun as menoleh ke arah trafic light kerana ternampak sesuatu yang mencuri pandangan aku dari Step. Aku menoleh kembali kepada Step sambil menjerit ( xdala la kuat sgt jerit..) " Step, bas 302" sambil menunjuk ke arah traffic light.

Step yang sikit lagi menghampiri saya tanpa berkata banyak terus membuka langkah seribu. Nasib bek bas tu tengah berhenti kat traffic light, tunggu lampu nak turn hijau. Sempat la kami berdua berlari2 di tepi jalan itu. Step dengan laju memintas aku.

Naseb bek sempat nek bas tu. Macam awal, on time , pulak bas tu kali ni. Aku pun bayar tiket bas nak ke Komtar. Pakcik drebar bas tu sengih2... mesti dia gelak2kan kitaorang lam hati tgk kitaorang lari2 ta…

Emo Nya Bila Lapa

Post ini dikarang ketika sedang lapa.
Aku tak suka tol menunggu. Dah la dalam keadaan menunggu dan lapa. Satu kombinasi yang boleh menyebabkan letusan gunung berapi yang akan menhemburkan debu tebal dan menyebabkan banyak penerbangan kapal terbang terpaksa dibatalkan.

Family aku pernah cakap " Kalau kamu rasa kenyang, kamu ingat orang lain pun rasa begitu?"
Maksud mereka, jika kamu boleh mengisi perut, berasa kenyang dan bergembira, patutnya tidak lah kamu lupa mereka2 yang kelaparan yang tak mampu mengisi perut.

Aku pun begitu. Aku rasa aku emo2 bila aku lapa. Yela. Lapar tu memang mengganggu konsentrasi. Nak buat apa pun tak boleh. Nak distract perasaan lapa itu dengan tido, tak dapat tido sebab lapa. Nak distract perasaan lapa itu dengan stadi, stadi xpaham2 sebab tengah kelaparan. Nak ignore perasaan lapa tu dengan tgk muvi, skali ada satu scene makan2 lam muvi, lapa balik..huhu

Jangan nak cakap aku xpuasa, so sebab tu aku xtahan lapa. huh. Puasa itu lain. Puasa itu kita niat…

Pangilan Bangun Tidur

I was awaken by a phone call. Saya x suka betul orang kacau saya tengah tido ni. Selalunya saya silent Hp time nak tido, tapi kali ni, saya terlupa nak silentkan kot. Perasaan mamai tu, memang malas gila nak angkat call. Sambil mengangakt HP, saya tengok paparan di skrin. Terkejut selama 2 saat. Yela, orang yang jarang2 sekali nak call sedang call. Kalau dari nombor yang tak dikenali or orang yang saya malas nak layan, tak jawab dah call tu. Sambung tido, sebab memang tengah ngantok.

Saya buat2 batuk kecil. Yela, nak kontrol sket suara baru bangun tidur. Kantoi la nanti nak dekat tengah hari x bangun g. Saya pun menjawab telefon.."Hello?..."

He replied " Hello, Mel..... ." Saya " Yea?..." He answered " Mel, I'm in the hospital. I was admitted this morning due to abdominal pain. I'm going to have a surgery....." ( and the conversation continues)

I was suprized, after all this while, of all people, he called me?
He ended the call with " M…

Final Exam Yang Final.

Mengapa begitu susah untuk stadi final exam yang final ni. kenapa la paper aku lambat sangat. Kalau hari tu lagi, paper aku dah stat..sekarang aku dah lega kot. Aku rasa aku dah belek buku ni banyak kali. Ala, satu subjek je pun. Tapi tengok past year, macam payah ja soalan tu..huh..

Di samping nak stadi, terpikir juga pasal barang2, thesis, viva dan lain2. Barang yang banyak kat bilik ni, mcm mn nak anta balik umah. Aku xsuka tol kemas2 barang time paper aku x abis lagi. Teringat pula tiket balik x beli lagi, sebab xtau nak balik bila. Status aku, sama ada nak balik dan bekerja, atau pun meneruskan belajar pun still pending. FYP, barang2 lab yang nak return, VIVA, pas viva nak edit thesis n wat hard cover lagi. owh..selagi benda2 ni x berlalu...memang merunsingkan otak yang memang dah berserabut ini.

Mungkin, bukan itu juga sebabnya. Di waktu-waktu aku mengulang kaji, ketika ekor mata ku mencuri melihat kalendar yang tertampal di board biru ini, terdapat sedikit rasa sedih di hati ini.…

Oh kad ATM

Kad ATM itu sangat penting. Kad ATM itu kunci untuk mengeluarkan keping-kepingan kertas kegemaran ramai di sebalik dinding itu. (tetapi dengan syarat ada la saki baki kertas2 tu dalam bank, kalau dah nazak tu, cucuk2 banyak kali pun keluar resit ja k) Terus kepada isi penulisan kali ni..

KAD ATM AKU ROSAK!

Aku sedari sejak beberapa minggu lepas. Aku nak cucuk duit ja, ATM tu reject. Paparan di screen cakap camni. "This machine can not read your card. Please clean the surface of the chip and try again. " Aku punya la lap2 cip tu, try sekali g, xdapat gak. Try banyak2 kali pun xdapat gak. Malas gila nak kuarkan duit pakai buku account. X dapat nak keluarkan duit nasib bek saki baki duit ada lagi, so masih dapat g la nak bertahan.

Ai..yela..Kad rosak. Senang je la. G la tukar kad baru. Masalah nya, aku dah banyak kali tuka. Kad tu dari mulanya berwarna biru, tuka kad baru dapat yang kaler ungu skang dapat yang kaler kuning. Nak buat koleksi kad pun boleh dah. Masalah dah selesai s…

Mimpi Lagi

Ish..pagi ni aku terjaga sebab panas. Lagi pun, cahaya matahari mula menyinari tepat ke muka aku pabila rum8 ku membuka langsir dan tingkap. adeh. walaupun rum8 buka tingkap bhgn dia, tp cahaya tetap g ke arah aku. begitu la aku pagi2. tp aku nak cerita perkara sebelum aku terjaga tu.

Aku bermimpi...

post sblm ni aku bermimpi sal aku buat roti bakar yg sedap tp yg xsempat makan. Kali ni, aku mimpi ada bencana menimpa aku dan family. huhu. Dipendekan mimpi, ada satu amaran dikeluarkan suh berpindah, sebab ada ribut yg dahsyat akan melanda. Aku dah packing2 siap dah barang. satu beg ja. Aku tgk keluar, langit kaler itam, pokok2 cam nak tercabut n byk benda berterbangan. CIs. macam scene lam muvi ja. tp, betul la, aku mimpi camtu. aku masuk lam umah, tgk org len selamba ja xnak blah. aku punya nangis2 suh org pindah. ada yg layan, tp most of them xpedulikan aku tol... uish..naseb bek mimpi.

tp apsal aku slalu mimpi bukan2 ni. aku stress kah? paper lambat g pun.
Mintak2 la xda benda2 xbest be…

Mimpi Yg Buat Sakit Ati.

Pernah x mimpi korang dapat benda yg korang memang idamkan, nak sgt2. Lam mimpi excited gila, sampai gila pun xexcited sampai camtu sekali. Tp terjaga ja, sekali tgk, ianya hanyala mimpi. Pastu hampa teramat sgt sebab mimpi ja. Cis. aku slalu tol. Nampak sgt aku salu pk benda yg aku nak tu.

Aku baru pas bangun dr tdo ni. so mimpi tu segar bugar lagi lam ingatan. Aku mimpi... gigi depan aku tercabut! uih..gg depan aku maseh sehat, tegap g..leh tercabut senang chegitu. aku pernah dgr, mimpi gg yg elok tercabut tiba2 ni xbaik. Hue..tp aku dgr gak, mimpi kalau dicerita, xjd kenyataan.. so aku cerita la nie..harap2 dijauhkan la benda2 xelok tu..huhuhu Mentang2 la gg geraham aku yg nak dicabut dr dulu g tp xtercabut2 g gara2 akar yg dalam sgt tu sakit balik.

pastu aku mimpi aku wat roti bakar kat umah. Aku boh roti lam oven, oven g tu, bukan toaster tau lam mimpi. Dah siap, aku letak kat pinggan siap da ada milo panas nak cicah. Dah nak makan dah. Skali aku terjaga plak dr tdo tdgr bunyi2an y…

Recycle dan bayi

Image
Anda tentu sgt familiar dgn tong biru, jingga dan coklat untuk kegunaan kitar semula. atau pun tong2 sampah biasa berwarna hitam atau hijau tua. I found an interesting caricature in Berita Harian.. if only of all the common bins..we could add another new bin for everyone..


Isu kes buang bayi yg semakin menjadi2.

Berita Harian. 18 Apr 10

Introducing..bayi dalam tong biru!!

Mungkin satu tong baru patut disediakn....
haih..manusia...

missing the old good stuff

I woke up, it is not early in the morning, instead it almost noon.. I checked up my phone. No text messages. No missed calls. I dont know why this day, i woke up with a feeling that i missed the old stuffs. I somehow kinda miss receiving text mesagges saying "Good morning!" even if it is a simple one. Or missed calls from someone i knew i cant wait to talk with.

Not text messages informing me that i have works to do or calls telling me that i have errands to be done. My head is not filled with responsibilities, and stuff to do in days time up to months in advance. It's just a simple-non complicated yet happy life.

I miss that. you might say i turned 'Jiwang', even if i do, if it could makes me feel better, i would..haha..but i do believe it is so not me. I noe i do not have a good past time, yet compilcated background.. but i do noe, being as independent ( i guess?) im a today help me to move foward. This create the person i am today. I believe i should just contin…

Frenly Futsal Yg Agak Memenatkan

Huh..smlm ada frenly ngan team mana ntah, yg pasti team luar la...Dorang punya ramai, cam 2 team siap ngan reserve skali. Mnkala kami muncul dgn 7 org jak. huh..cam besa sblm apa2 game, aku ada sedikit kenebesan dlm diri..tp aku buat2 kool la. mesti ada perasan nak kencing or nak berak. tp disebabkn aku dah besa ngan perasaan tu, mls la nak layan. t main hilang la.

kami wat strecthing n atur2 strategi cam yg Abg Li suh ekot hari sblm tu. P la masuk main. agak mencabar jugak pasukan tu. dorang suka men tarik2 bola. tp siyes aku rasa penat, sebab aku dok berlari2..adeh..nak mintak tukar rest jap diluar..tp sblm tu, ada la sempat bubuh gol. p xinga brapa time tu.

dipendekan cerita, selepas 1 jam men, team ktorg menang 13-2 (ikut ckp coach aku la, aku xkira pun time aku men..haha). tp siyes peluh aku thp maksima la. berat giler baju. dah la lupa bw bj spare nak tuka. bukan main g b4 g dah siap2 dah..skali tertinggal gak atas katil bj tu. cis. dah c Dayah (bukan nama sebenar) dah kutuk cora…

Senyap Tu Terasa Ka?

Kalau aku xsuka satu benda, aku prefer senyap. Tp org salu ckp aku senyap tu aku terasa. Mcm mana nak eksplen pun aku xtau. Imagine la situasi org tgh ckp sal 1 benda yg memang ko xbersetuju. Km ckp sikit, mmg xdilayan. Pastu dah tau dah org bg respon camtu. Xkan nak wat muka tebal go on ja ngan topik ko nak ckp tu kot. So, kalau aku, aku senyap la. Dah tu, org ckp cepat terasa plak. Bis tu, xkan nak wat2 hepi kot! Nak aku pura2 hepi n suka? lalalalala~

Ka nak aku cakap direct? " weh, aku xsuka la ko ckp apa, cam hampeh!" camtu? Eish, aku ni manusia yg bsersopan santun la sgt. jg hati org. so xda kot nak ckp camtu. tp tu la, xsuka org ckp aku terasa just sebab aku senyap. skang aku xtau, nak senyap ja kalau aku xsuka, nak pura2 gembira?? how to express my dislike over something...?

Apa aku tau, We cannot please everyone.

OH..panasnya Penang.

HOT..having a relatively or noticeably high temperature, giving off heat..
Yup, thats the definition of HOT that im going to talk about. Not HOT NEWS, HOT ACTRESSES mahupun HOT FM yg lebih hangat daripada biasa.

What kind of sign indicate that hot weather actually affecting the people?

Pabila anda melihat kelibat manusia2 mula berpayung. muka xpenanh2 berpayung pun tiba2 berpayung..tp, aku anti payung yg xda efek. payung yg kita pakai, stil rasa panas gak. payung yg xda benda kaler grey kilau2 tu ( xtau nak eksplen camna). aku rasa benda grey tu reflect chy kot, so xpanas. so kalau aku pakai payung xda benda tu, kepala aku panas. n aku xsuka kepala aku panas2 ni. aku jd xbetul. aku pening. wah..betapa panasnya sampai gitu sekali. dulu aku kecik2 bis sekolah ja dah lari2 keliling umah time tgh hr buta yg panas siot. xda plak sgt kepala. sampai gelap itam jadinya sebab suka sgt men. aku peduli apa. skang jgn harap. aku skang vampire. Vampire kamu xtahu? ala, org yg suka gigit2 tu. bukan gi…
wah..suda lama xupdate blog..cian blog aku. c amau pun tegur blog xkemas kini. cerita krismas tree pun x bersambung. adoi. krismas tree sudah lama siap dihias. maklum la time tu kat umah. umah xda internet. connection broadband pun ciput time ya. adeh..

aku nak esplen sebab2 blog x dipedulikan. aku bz ngan tesis! masa2 menaipku byk abes kat tesis. now that i've submitted my thesis, i hv more time..i guess..hopefully..haha
there's a lot of story that accumulated in my mind after ol this while, till im not sure which one to start with.....

i tink will begin with a topic..soon..